Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

17. 06. 2024. 12:09   >>  18. 06. 2024. 08:14 1

Politika: Najbolji fudbaler Francuske Kilijan Mbape poziva mlade da glasaju na izborima i suprotstave se „ekstremizmu"

Uoči starta na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, najbolji francuski fudbaler Kilijan Mbape pričao o politici i predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima.

kilijan mbape
REUTERS/Stephane Mahe
Kilijan Mbape, najbolji francuski fudbaler

Francusku očekuju važni vanredni parlamentarni izbori krajem juna za koje mnogi posmatrači kažu da su istorijski i da mogu da budu prekretnica ne samo za zemlju već i celu Evropsku uniju.

Posle debakla njegove stranke na izborima za Evropski parlament, francuski predsednik Emanuel Makron raspisao je vanredne izbore za 30. jun i 7. jul, kada će biti drugi krug, i pozvao je glasače da se ujedine protiv ekstremizma, kako vidi protivnike sa desnog spektra političkog života.

Makron je raspisao izbore vrlo brzo pošto su objavljeni rezultati za Evropski parlament, čime je mnoge iznenadio, pa i lidere drugih zemalja Evropske unije.

Uoči prve utakmice na Evropskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj, Kilijan Mbape, najveća zvezda francuskog tima, pozvao je mlade u Francuskoj da glasaju na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima i poručio da i posle 7. jula, kada je drugi krug glasanja, želi ponosno da nosi nacionalni dres.

„Ekstremisti su danas pred vratima moći, a Kilijan Mbape je protiv svakog ekstremizma, protiv svake ideologije koja deli ljude", rekao je novi igrač Real Madrida na konferenciji za novinare uoči utakmice sa Austrijom na Euro 2024.

Šta je sve rekao Mbape?

Smatra da je Francuska u važnom istorijskom trenutku, kako je rekao, gotovo bez presedana.

„Zato želim da se obratim svim ljudima u Francuskoj, posebno mladima. Mi smo generacija koja može da napravi razliku i imamo šansu da izaberemo put budućnosti naše zemlje i zato treba podvući važnost tog zadatka", rekao je Mbape.

„Želim da i dalje ponosno nosim dres nacionalnog tima. Ne želim da posle 7. jula predstavljam zemlju koja vodi politiku suprotnu mojim uverenjima, sa opštim vrednostima".

Jedan od trenutno najboljih svetskih fudbalera imao je posebnu poruku za mlade glasače u Francuskoj.

„Nekada sam i ja mislio da moj glas neće promeniti ništa. Ali vam poručujem - da, vaš glas zaista menja stvari", rekao je.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Ujedinjenje levice uoči izbora

Veliki uspeh desničarskog Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament, na levici su shvatili kao alarm i signal za mobilizaciju.

Uoči vikenda, francuske levičarske političke partije saopštile su da su se ujedinile kako bi formirale „Novi narodni front" sa ciljem da se suprotstave rastućoj desnici.

francuska, politika, izbori, levica u francuskoj
JULIEN DE ROSA/AFP
Ujedinjena francuska levica: socijalisti, 'zeleni', komunisti i Nepokorena Francuska

Prema jednom od poslednjih istraživanja javnog mnjenja, Nacionalno okupljanje Marin Le Pen može da računa na skoro 30 odsto glasova, ujedinjeni levičarski blok na oko 28,5 odsto, a Makronova stranka Renesansa na 18 procenata glasova.

Francuski fragmentirani politički pejzaž i dvokružni sistem podstiče stranke da prave saveze, pa su socijalisti udružili snage sa Zelenima, komunistima i Francuskom Nepokorenom, krajnje levičarskom strankom Žan-Lika Melanšona.

Melanšon, koji je bio predsednički kandidat na prethodnim izborima, otuđio je mnoge birače na levici usredsredivši se kritike Izraela zbog rata u Gazi, a njegova stranka je na evropskim izborima prošle nedelje imala lošiji rezultat od socijalista Rafaela Gluksmana.

Možda se nekim biračima neće dopasti odluka Gluksmana da uđe u široku levičarsku koaliciju, ali on nema dilemu.

„Meni je jedino važno da Nacionalno okupljanje ne pobedi na izborima i da ne upravljati državom", rekao je on radiju Frans Inter, dodajući da Žan-Lik Melanšon neće voditi levičarski pokret.

„Ne možemo da prepustimo Francusku porodici Le Pen", rekao je on.

Marin Le Pen vodi desničarsku stranku, a sada ima i podršku njene nećakinje Marion Marešal koja je izbačena iz rivalske stranke krajnje desnice zbog pozivanja birača da glasaju za Nacionalno okupljanje.

Jedan od novih mladih lidera Žordan Bardela, koji je bio zaštitno lice Nacionalnog okupljanja u kampanji za evropske izbore, pozvao je „sve patriotske snage Republike" da se udruže kako bi sprečili „opasnost od pobede levice na izborima".

Prvi put istraživanja javnog mnjenja sugerišu da Nacionalno okupljanje ima šansu da dobije većinu glasova, ali i da bi ne bi mogao da napravi većinu u skupštini i formira vladu.

Bardela je obećao da će, ako postane premijer, progurati zakon o imigraciji koji će omogućiti proterivanje „delinkvenata i islamista", a poručio je i da će smanjiti energetske troškove.

Francusku očekuje vruće političko leto uoči Olimpijskih igara čiji je domaćin Pariz.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније