Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

Nebojša Šofranac

23. 07. 2024. 11:56 >> 11:56
Čitaj mi:

76 godina prije Pogačara

Čovjek koji je zaustavljao ratove

Ime Đina Bartalija se pominjalo ovih dana jer je 1948 uradio nešto što je tek sada ponovio Pogačar, pet planinskih etapa na Turu.

Sve je bilo nevjerovatno te 1948. Bartali je osvojio Tur jos 1937 i 1938, bio je nezaustavljiv dok se nije pojavio njegov 6 godina mladji arhi rival Fausto Kopi koji mu je sa samo 20 godina herojski preoteo Điro 1940. Bio je to početak najvećeg rivalstva u istoriji, ali rastali su se nakon tog Đira riječima "vidimo se kad se vidimo, jer kažu biće rata".

I zaista, Đira nije bilo ni 1941, ni sve do 1946, kao ni Tura, a kakvi bi to dueli bili, koliko bi njih dvojica osvojili u naponu snage. Bartoli se proslavio 1942 kad je spasio veliku grupu jevreja strijeljanja i ubacio ih u voz, a njega je poštedio italijanski fašistički oficir jer je bio njegov veliki navijač.

Kad su se on i Kopi sreli ponovo 1946 bili su i dalje najjaši na svijetu, Kopi je harao na Điru, ali Tur je osvojio tek 1949 i 1952, i to ogromnim razlikama. A te 1948 Bartali je imao već 34 godine, slavio je dva puta u Pirinejima, ali je zaostajao za žutom majicom Luizonom Bobeom čak 21 minut, vječnost.

Italijanski novinari su se uoči Alpa već pakovali nazad za Italiju, jer sve je izgledalo gotovo, a u Italiji je bio atentat na komunističkog lidera Palmira Toljatija i smatrali su izvjesnim građanski rat. Predsjednik republike Alcide de Gaspari zvao je direktno Bartalija i zamolio ga da osvoji sjutrašnju etapu u Alpima, istu koju je već osvojio 1938, zbog stanja u zemlji, da se narod smiri jer biciklizam je bio narodni sport. I on je to uradio, išao je kao u transu preko Telegrafa i Galibijea, veliki Bobe' je pao u tešku krizu i izgubio 19 minuta!

Ostao je líder ali sa samo minut ipo ispred Bartalija. Preko radio prenosa Italija je eksplodirala od radosti. Sjutradan Bartali pobjeđuje i na Izoaru i uzima žutu majicu Bobeu, čuvajuci je sve do Pariza. Preokret iz herojskog doba biciklizma. Od 20 minuta prednosti mladi Bobe' je završio sa čak 32 minuta zaostatka za Bartalijem.

Njegovo vrijeme će tek doći 1953, 1954 i 1955, osvojio je tri Tura zaredom. Na Izoaru je čuvena fotografija gdje Vitorio Poco, selektor fudbalske Italije koji je osvojio Mundijal 1934 i 1938, bodri Bartalija i viče mu "ti si besmrtan". Ovaj njegov trijumf na Turu pomogao je enormno da se smiri situacija u zemlji, a Palmiro Toljati je preživio.

Naredne godine osvojio ga je Kopi ispred Bartalija. A kad je Kopi osvojio 1952 bilo je jasno da se epsko rivalstvo završava, Bartali je imao već 38 godina i tada ga je prvi put zagrlio. Nakon toga su bili najbolji prijatelji kao sto je opisano u filmu 2014, povodom 100 godina rodjenja Bartalija.

Bili su ikone, zvijezde sporta i mode, sve dok Kopi nije prerano umro 1960 od malarije koju je dobio u Africi. Bartali je bio živ sve do 2000.

Da nije bilo rata neko od njih bi sigurno osvojio više od pet puta Tur de Frans, a sad će taj tabú napasti Pogačar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније