Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Н1

09. 09. 2023. 22:57 >> 22:57

VAŽAN NUTRIJENT

Četiri namirnice koje imaju više vitamina A od šargarepe

Šargarepe su bogate karotenoidima poput beta karotena i retinolom koji se u tijelu transformišu u vitamin A.

Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tijela, snižava šećer u krvi i nameće se kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova. Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uravnotežuje hormone u tijelu, a služi i u odbrani od infekcija, piše Zadovoljna.hr.

Evo namirnica koje su bolji snabdjevači organizma vitaminom A čak i od šargarepe:

1. Bundeva

Sto grama ovog slasnog jesenjeg ploda sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola, što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrijednih nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, ali valja imati na umu da ćete u ovome obliku unijeti i značajnu količinu šećera i masti.

2. Batat

Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljenim hidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krompiru naćićete više od jednog miligrama beta-karotena i 21.000 jedinica retinola itako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrijednim nutrijentom.

Vitamin A poboljšava vid, pomaže u razvoju kostiju i zdravlju kože, uravnotežuje hormone u tijelu, a služi i u odbrani od infekcija.

3. Kelj

Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga. Stotinu grama kelja sadrži čak 28.000 jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan saveznik ljepote i zdravlja.

4. Ulje bakalara

Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce, dobro je poznata činjenica. Ali, jeste li znali blagodeti ribljeg ulja bakalara? Jedna kašika ovoga ulja sadrži 13.600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena, što je čak osam puta više nego stotinu grama svježih šargarepa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније