Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P. R. [ Beta ]

18. 10. 2024. 11:42 >> 11:39
Čitaj mi:

MEDIJI PIŠU

Tojota i BMW napuštaju ideju baterijske elektrifikacije automobila

Automobilska kompanija BMW planira napuštanje proizvodnje električnih modela i pokretanje masovne proizvodnje automobila na vodonik do 2028. godine, u bliskoj saradnji sa Tojotom na stvaranju tehnologije gorivnih ćelija nove generacije, piše specijalizovani portal "Vrele gume".

"Da se ozbiljno računa na novu tehnologiju potvrđuje i činjenica da je BMW ovog ljeta odustao od ugovaranja kupovine litijum-jonskih baterija koje su planirane za proizvodnju električnih vozila u narednih pet godina. Prema planu Tojote, najvećeg svjetskog proizvođača automobila i kompanije BMW, do 2040. najveći broj prodatih vozila će biti sa pogonom na vodonik", piše u tekstu.

Dodaje se da najveći izazov za te dvije kompanije predstavlja visoka cijena automobila na vodonik, visoka cijena vodonika i organizacija sistema punionica.

"Ključni faktor masovnosti vodonika su stanica za punjenje koji će se realizovati razvojem Tojota sistema prenosnih vodoničkih patrona koji će biti smješteni u šoping centrima, i na svim drugim mjestima gdje je do sada bilo nezamislivo automobil snabdjeti gorivom", piše taj portal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније