Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

K. J. [ Index.hr ]

19. 10. 2024. 22:51 >> 22:51
Čitaj mi:

Da li psi smiju da jedu bundevu?

Jesen donosi obilje bundeva na naše pijace i u kuhinje, ali se postavlja pitanje da li je ova popularna hrana bezbjedna i zdrava za pse.

Dobra vijest je da bundeva, kada se pravilno pripremi i konzumira u umjerenim količinama, može biti odličan dodatak ishrani vašeg ljubimca.

Bundeva je bogata vlaknima, vitaminima A, C i E i mineralima kao što su kalijum i gvožđe.

Prema riječima stručnjaka, vlakna u bundevi mogu pomoći u regulisanju varenja pasa, što je posebno korisno kod zatvora ili dijareje. Osim toga, vitamin A doprinosi zdravlju očiju, dok vitamin C podržava imunski sistem.

Međutim, previše bundeve može biti štetno. Velike količine vitamina A mogu biti toksične, posebno za manje pse, pa je važno držati se preporučenih količina.

Veterinari savjetuju da se bundeva psima nudi u malim količinama. Kao opšte pravilo, za manje pse se preporučuje jedna do dvije kašičice dnevno, dok veći psi mogu da jedu jednu do dvije supene kašike.

Prije nego što unesete bundevu u ishranu vašeg psa, konsultujte se sa svojim veterinarom, posebno ako vaš pas već ima specifične dijetetske potrebe ili zdravstvene probleme.

Kako pripremiti bundevu za psa?

Bundeva za pse se može pripremiti na više načina, ali je najvažnije da bude jednostavna, bez začina i dodataka poput šećera i soli.

Kuvana ili pečena bundeva: Ogulite i isijecite bundevu na male komadiće, pa je prokuvajte ili pecite dok ne omekša. Napravite pire da biste lakše kontrolisali količinu.

Pire od bundeve: Običan pire od bundeve bez aditiva može se dodati u hranu za pse.

Sirova bundeva: Sirova bundeva se ne preporučuje jer je teže svarljiva, a kožica i sjemenke mogu izazvati probleme sa varenjem.

Poslastice od bundeve: Na tržištu postoje i gotove poslastice za pse od bundeve, ali uvjerite se da su pogodne za pse i bez štetnih aditiva.

Kada izbjegavati bundevu u ishrani psa?

Iako bundeva može biti zdrava, postoje situacije kada je treba izbjegavati. Psi sa problemima sa šećerom u krvi ili hroničnim bolestima kao što je dijabetes treba da izbjegavaju velike količine bundeve zbog prirodnog sadržaja šećera, prenosi Index.hr.

Takođe, ako primijetite bilo kakve znake probavne smetnje ili alergije, odmah prestanite da mu dajete bundevu i konsultujte se sa svojim veterinarom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније