Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

K. J. [ RTS ]

19. 10. 2024. 22:12 >> 22:12

naučna istraživanja

Jedite manje, živjećete duže – da li je baš tako otkriva nova studija

Smanjenje unosa kalorija i preskakanje obroka mogu biti uspješna strategija za produženje godina života, mada, kako naučnici kažu – postoji "caka“.

Velika nova studija na životinjama u SAD na skoro hiljadu miševa dala je važne informacije o efektima ograničenja u ishrani.

Studije za studijom su dosljedno pokazale da sve vrste životinja, od majmuna preko voćnih mušica, miševa do nematoda, žive duže kada im je količina hranljivih namirnica manje dostupna. Ali s obzirom na etiku i izazove koji utiču na klinička istraživanja, teško je reći da li bi manje hrane takođe moglo pomjeriti granice ljudskog životnog vijeka, prenosi RTS.

Studije posmatranja došle su do podataka koji sugerišu da manje ekstremna ograničenja unosa kalorija, kao što je povremeni post, imaju koristi koje su u vezi sa dužinom životnog vijeka.

Studije iz oblasti zdravstva takođe ukazuju na to da smanjenje tjelesne težine i maste tjelesnih masti umanjuje rizike od obolijevanja od bolesti srca i metabolizma, što može igrati važnu ulogu u produženju života.

Ali, male veličine uzorka i ograničeni periodi proučavanja otežavaju da se iskaže krajnji zaključak o tome da su te promijene direktno odgovorne za produženi životni vijek.

Istraživači su procijenili efekte postepenog ograničenja unosa kalorija i povremenog gladovanja na 960 genetski različitih ženki miševa, potvrđujući nalaze brojnih prethodnih studija, koje tvrde da „povremeno gladovanje vodi ka većoj dužini životnog vijeka“.

Tokom eksperimenta, oni sa najvećim smanjenjem kalorija izgubili su, u prosjeku, skoro četvrtinu težine, dok su miševi na tipičnoj ishrani dobili nešto više od četvrtine svoje težine.

Značajno je da su miševi sa drastično ograničenim unosom namirnica živjeli, u prosjeku, oko devet mjeseci duže od onih na normalnoj ishrani, što je skok od nešto više od trećine.

Međutim, ono što prosjeci ne pokazuju je varijacija unutar svake od grupa miševa. Genetika je, izvještavaju autori, odigrala veliku ulogu u određivanju toga koji će miševi doživjeti duboku starost.

Genetička slika kao jedan od odlučujućih faktora

Miševi koji su zadržali težinu uprkos nedostatku hrane, bili su u grupi onih koji su živjeli duže, kao i one jedinke sa većim udelom belih krvnih zrnaca koji se bore protiv infekcije, kao i miševi sa manjom varijacijom u veličini crvenih krvnih zrnaca.

Jasnije rečeno, vjerovatnije je da će otporan, „genetički dobro snabdjeven miš” lakše preživjeti teške okolnosti i pritiske iz okruženja, pa samim tim i živjeti duže.

Da li je isključivo redovni post uz smanjen unos kalorije odgovoran za duži životni vijek miševa – otvoreno je pitanje. Nema sumnje da je u pitanju zapravo složena interakcija faktora.

To međutim ne znači da nema mjesta za korišćenje ograničenja u ishrani da bi se održavao pravilan rad metabolizma. Čak i ako naši geni imaju glavnu riječ u našim šansama da dočekamo svoj 99. rođendan, održavanje dobrog zdravlja tokom života je bez sumnje jednako važno kao i broj godina, ako ne i više. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније