Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Milica Kapa, TVCG

19. 10. 2024. 20:06 >> 20:06
8
Čitaj mi:

STUPA NA SNAGU

Od sjutra zabrana upotrebe plastičnih kesa, kazne do 40.000 eura

Od sjutra stupa na snagu zabrana upotrebe plastičnih kesa i plastike za jednokratnu upotrebu. To podrazumijeva da će iz upotrebe biti izbačene sve one tanke kese na koje su građani navikli prilikom trgovine, dok će deblje kese od 50 mikrona moći da se koriste. Za nepoštovanje ove zakonske odredbe predviđene su kazne od 1.000 do 40.000 eura.

Zabrana upotrebe plastičnih kesa, ali i plastike zajednokratnu upotrebu. Sudeći po reakcijama koje koje smo zabilježili, to im neće teško pasti.

Upravo zbog štetnosti se i ukidaju plastične kese, koje se najviše koriste u marketima.

"Dozvoljena je znači do 15 mikrona i one deblje kese od 50 mikrona. To su one deblje kese sa ručkama koje se dobijaju kada se nosi teži teret, odnosno kada se kupuje možda u ovim prodavnicama sportske opreme i tako", kazao je Nenad Vitomirović iz Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. 

"Važno je da zamjena ovim kesama koje se okidaju budu cegeri, ranci, neke višekratne torbe koje se vrlo lako spakuju i mogu da stanu u džep, njih nikada u problem nositi sa sobom, a da ne bude alternativa tome ona deblja plastična kesa i da se onda ona koristi i dalje za odlaganje smeća jer na taj način primjena će biti kontraproduktivna", kazala je ekološka aktivistkinja Nina Mihailović. 

Pored plastičnih kesa, biće zabranjene plastične slamčice, ali i posude za hranu od ekspandirnog polisterina, kao i čaše za napitike od istog materijala. 

A da li su trgovci spremni za primjenu zakona, nijesmo uspjeli saznati. No, ukoliko se ogluše o zakon, mogu biti kažnjeni od hiljadu do 40 hiljada eura.

Naša tržišna inspekcija će suštinski vršiti nadzor nad privrednim subjektima, subjektima koji se bave prodavanjem, proizvodnjem ili stavljanjem ovih kesa upromet.

Kazne za fizička lica u od 500 do 2.000 eura. Nove mjere udružile su izvršnu vlasti i civilni sektori, koji zajedno poručuju da njihova efikasnot zavisi od kolektivnog truda svih nas.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније