Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ RTS ]

30. 04. 2024. 14:30 >> 14:25
Čitaj mi:

AMBICIOZNA STRATEGIJA RAZVOJA

Beč, pametni grad koji je prigrlio i inovacije i zaštitu prirode

Beč je godinama na listi najpoželjnijih gradova za život. Inovativna rješenja u oblasti javnog prevoza, obrazovanja, zdravstva, upravljanja energijom i javnom upravom čine prijestonicu Austrije pametnim gradom.

 


„Inovacije su važne“ kažu Bečlije, ali presudan uticaj na kvalitet života i dalje imaju voda i vazduh. Polovina gradskog područja je pod zelenim površinama, a dvomilionski grad se vodom snabdijeva sa Alpa. Strategija Beča je da zaštiti vodene tokove kako bi se izbjegao hemijski tretman vode, osim dezinfekcije.

„Zajedno sa Ministarstvom šumarstva mi štitimo oblast izvora vode, a Beč je vlasnik zemljišta gotovo iste veličine kao što je i sam grad. To su zaštićene zone u planinskom području“, kaže Volfgang Gruber iz Bečkog gradskog vodovoda.

„Otpadne vode prečišćavamo najsavremenijom tehnologijom: kanalizaciju sprovodimo u velike gasne motore i od tog gasa stvaramo energiju. Upravo stojimo na jednom takvom motoru“, istakao je Karl Vegerer iz Centralnog bečkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Zbog dobre strategije razvrstavanja i prikupljanja smeća, u Beču se i otpad smatra dragocjenim. U spalionici „Špitelau“ godišnje se sagori 280.000 tona kućnog otpada i proizvede električna energija za oko 60.000 domaćinstava.

„Mi ovdje spaljujemo samo smeće iz domaćinstava, a sve drugo, kao što je papir ili plastika, odvajamo na druga mjesta i pripremamo za reciklažu. Većina javnih objekata u gradu grije se energijom iz ove spalionice“, precizirao je Georg Bareš iz Spalionice „Špitelau“.

Nove tehnologije koriste i bečki hirurzi. Dnevno obave tri operacije uz pomoć Da Vinči robotskog sistema.

„Do sada smo obavili više od 150 operacija sa timom od troje ljudi. To su operacije u domenu grudne hirurgije i abdomena. Robot nam najviše pomaže zbog tri-de i ha-de projekcije – potpuno uranjamo u tijelo pacijenta“, objašnjava hirurg Filip Patri.

Izgradnja novih metro linija u centru grada, najveći je investicioni projekat Beča. Vlasti nastoje da podstaknu građane da što više koriste javni prevoz, pješače i voze bicikl. Prema istraživanju, 32 odsto Bečlija je prošle godine svakodnevno na posao išlo pješice. Samo tokom 2023. godine uložen je 21 milion eura u infrastrukturu za pješake.

„Od prije tri godine postoji Nacionalni master plan za pješačenje. U njemu je opisano kako se na federalnom nivou podržavaju opštine kroz poboljšanje infrastrukture za pješake. Za 11 godina se dosta toga promijenilo. Sada ljudi pitaju koliko će biti novih sadnica drveća, a prije su pitali koliko će parking mjesta nastati“, naglašava Petra Jens iz Agencije za mobilnost i pješački saobraćaj Beča.

Odvojiti strategiju od politike – time su se vodili stručnjaci pri izradi plana razvoja grada do 2050. godine. Strategija je obavezujuća i njene ključne ciljeve nije moguće mijenjati, ko god da je na vlasti. A ciljevi su ambicionzni. Na primjer, plan je da se do 2030. godine udio automobila sa unutrašnjim sagorijevanjem u gradu smanji na 15 odsto.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније