Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

K. J. [ Stetoskop ]

26. 09. 2024. 22:55 >> 22:52
Čitaj mi:

Psihijatar o stresu – otkrio metode koje mogu da smanje štetne efekte

Stres je prirodno stanje organizma i predstavlja reakciju na stresore, odnosno nepovoljne faktore okoline. Izvorno značenje riječi stres je naprezanje, napetost, pritisak, pa govorimo o stanju povećanog opterećenja ličnosti.

Cilj je povratak u stanje ravnoteže, odnosno adaptacija na nove okolnosti i povećane zahtjeve. Naprežemo se psihički i fizički kako bi izdržali to što nas je pogodilo, prilagođavamo se svim svojim fizičkim i mentalnim snagama na novonastalu situaciju, pokušavajući da se priviknemo na nju i prihvatimo je takvu kakva jeste, otrpimo je, “svarimo” i sagledamo izlaz iz nje, piše Stetoskop.info.

Šta dovodi do stresa?

Stresori su faktori koji dovode do pojave stresa. To mogu biti značajne životne promjene ili stresogene situacije i događaji. Drugim riječima, stresori su uvijek neka nevolja, neprijatnost ili izazov. Obično su to konflikti u braku ili na poslu, narušeni međuljudski odnosi, promjena sredine, nezaposlenost, sopstvena teška bolest ili bolest člana porodice, roditeljstvo, finansijski problemi, odlazak u penziju, različite frustracije itd.

Dinamika savremenog života nas gotovo svakodnevno izlaže brojnim stresorima, pa je stres praktično neizbježna pojava.

Intenzitet stresa zavisi od prirode stresora i može biti blag ili umjeren ukoliko je stres posljedica svakodnevnih, trivijalnih situacija (npr. gužva u saobraćaju, nesuglasice na poslu) ali i vrlo intenzivan ukoliko je posljedica ekstremnih događaja koji su izvan uobičajenog ljudskog iskustva (npr. prirodna katastrofa, nasilje).

Stres je subjektivno iskustvo

Stres je subjektivno iskustvo jer zavisi od tumačenja situacije i procjene da li možemo da se nosimo sa njom (npr. student ima 2 ispita u 5 dana, ukoliko procjenjuje da neće uspjeti i da situacija prevazilazi njegove mogućnosti, javlja se stres). Pored intenziteta stresora, stresna reakcija bitno zavisi i od značaja i važnosti koju stresni događaj ili situacija ima za konkretnu ličnost (npr. za nekog je raskid veze ili kritika na poslu gotovo bezazlen događaj, a za nekog drugog takvi događaji mogu biti katastrofa).

Stres je opšta mobilizacija organizma koja se manifestuje na fiziološkom i psihološkom planu. Na fiziološkom planu dolazi do aktivacije vegetativnog nervnog sistema, promjena u nivou hormona i izmjena u oslobađanju neurotransmitera, pre svega serotonina i noradrenalina u mozgu. Na psihološkom planu javljaju se neprijatne emocije, tuga, patnja i anksioznost, zatim napetost, prolazna nesanica, pad koncentracije, razdražljivost, nesigurnost i pad samopouzdanja, psihosomatske reakcije i tako dalje.

Stres je prirodno stanje – kada postaje problem?

Kratkotrajan i umjeren stres izaziva aktivaciju organizma i ima pozitivnu i zaštitnu ulogu koja se ogleda u pokušaju organizma da se prilagodi nekoj životnoj nevolji, životnom izazovu, događaju ili situaciji.

Međutim, dugotrajan stres dovodi do iscrpljenja organizma i može dovesti do razvoja psihičkih ili tjelesnih bolesti. Takođe, akutni stres, jakog intenziteta nakon traumatskog događaja može biti okidač za razvoj mentalnog poremaćaja.

Kako je danas stres sastavni dio svakodnevnog života, savremeni čovjek treba da nauči metode za izbjegavanje stresa i smanjivanje njegovih štetnih efekata.

Neke od njih možemo sprovesti sami, kao što su smanjenje obima dnevnih obaveza (radnih, porodičnih, školskih, društvenih), bolja organizacija vremena, uvođenje pravilne ishrane sa mnogo vitamina i minerala, izbjegavanje stimulansa i sedativa, uredan ritam spavanja i budnosti, kao i redovna fizička aktivnost uz tehnike opuštanja i meditacije.

Mnogi pokušavaju posljedice stresa ublažiti na neprikladan ili štetan način – nikotin, alkohol, kofein, šećer, sredstva za smirenje i opijati najčešća su sredstva kojima pokušavamo smanjiti stres koji osjećamo.

"Iako donose kratkotrajno olakšanje, ova sredstva dugoročno ne rješavaju problem. Ove supstance ne samo da ne smanjuju stres, već stvaraju zavisnost razbijajući prirodne antistresne mehanizme“, poručuje dr Ivan Mladenović za Stetoskop.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније