Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dragana Lalević [ TVCG ]

28. 02. 2024. 19:57 >> 21:02
Čitaj mi:

ZA BOLJITAK NEMA POLITIČKE VOLJE

Novinarima prijete smrću, a stres im je svakodnevica

Novinari u našoj zemlji i dalje rade u rizičnim uslovima, a u porastu su onlajn prijetnje. No, i pored toga ne postoji politička volja da se stvari u ovoj oblasti poprave, čemu svjedoče neefikasne istrage.

Stres je prijetnja kojoj su novinari svakodnevno izloženi, a nije ni naveden u Aktu o procjeni rizika na radu.

Da je novinarska profesija jedna od najrizičnijih svjedoče i podaci-  samo u prošloj godini desila su se 23 incidenta i tri prijetnje smrću.

No, i pored upozorenja koja nam stižu sa evropskih adresa nema političke volje da se stanje u ovoj oblasti popravi, smatraju u Građanskoj alijansi.

Sporan im je i način na koji se tretiraju napadi na novinare.

"Kada bi se te istrage i sprovodile onda bi te istrage bile, čini mi se loše kvalifikovane, jer se veliki broj tih prekršaja tretirao kao prekršaj, a ne kao krivično djelo", smatra Milan Radović iz GA. 

A češće od napada su onlajn prijetnje, koje su posljednjih godina u porastu, kažu u Sindikatu medija.

Radomir Kračković kaže da je za one koji žele da spriječe novinare da rade svoj posao najlakše da to rade preko anonimnih profila.

"Iako su policija i tužilaštvo uspjeli da riješi dio tih slučajeva, neki ostaju neriješeni", kazao je on. 

Veći rizik od napada dolazi, čini se, od same profesije kojoj joj drugo ime stres, što uzrokuje česta bolovanja, pa i napuštanje posla, kažu iz Udruženje zaštite na radu. 

Đina Janković navodi da im se potvrdila činjenica da je veliki broj zaposlenih u medijima mnogo puta bio na bolovanju upravo iz razloga što s dugo bili izloženi stresu.

"Stres je na kraju kulminirao burn-outom koji ih je za dug period udaljio od njihovih radnih mjesta", ukazala je ona. 

No, iako je sastavni dio ovog posla, stres ali ni ostali uslovi rada na terenu nijesu obuhvaćeni Aktom o procjeni rizika na radu što smanjuje i stepen zaštite..

Dražen Đurašković iz Sindikata medija kaže da akt ne dotiče ono što su specifičnosti novinarskog poziva.

"To je terenski rad, izloženost pritiscima, izloženost napadima, onlajn prijetnje i sve ono čemu smo mi kao predstavnici medija izloženi svakog dana", zaključio je on. 

Da je novinarstvo profesija u kojoj se ne može ostati do kraja života, smatra čak 65 odsto ispitanika, a jedan od zaključaka konferencije je da se novinari uglavnom bave zaštitom na radu nekih drugih, a ponajmanje sebe i svojih kolega.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније