Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M.Lj.

26. 09. 2024. 16:17 >> 16:17
Čitaj mi:

IZBACITI IZ ISHRANE

Namirnice koje nijesu dobre za osobe sa artritisom

Artritis je uobičajeno zdravstveno stanje koje uzrokuje bol i upalu u zglobu. Može se pojaviti u bilo kojem zglobu u tijelu, ali najčešće su to ruke, koljena, kukovi i kičma. Iako ne postoji konkretan lijek, neki simptomi se mogu kontrolisati.

Kod ovog stanja, ishrana je često ključna za smanjenje simptoma, a prema savjetima ljekara, pacijenti bi trebalo da izbjegavaju crveno meso, masti, šećer, so i kofein, ali i dvije biljne namirnice - paradajz i jabuke.

"Iako su genetski faktori važni, studije pokazuju da način života, uključujući ishranu, takođe igra ulogu. Ako imate reumatoidni artritis, promjena ishrane bi vam mogla pomoći, a možda čak i potpuno eliminisati bol. U istraživačkim studijama, mnogi ljudi koji izbace određene namirnice, ističu da se njihova bol smanjuje ili nestaje", navodi Physicians Committee.

To je zato što jabuke i paradajz sadrže solanin, glikoalkaloidni otrov koji se uglavnom nalazi u nekim vrstama voća i povrća. Studija objavljena u Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications 2013. godine istraživala je vezu između solanina i artritisa.

"Solanin je otrovni spoj koji se proizvodi u porodici velebilja kao što su krompir, paradajz i patlidžan kada je izložen svjetlu. Studija je sprovedena na 18 ženki albino pacova u postmenopauzi kako bi se istražio učinak solanina na simptome reumatoidnog artritisa. Podaci ove studije pokazali su da starije osobe i osobe koje pate od artritisa i oticanja zglobova u postmenopauzi moraju eliminisati ili izbjegavati ove namirnice kako bi ublažile bolove u zglobovima i smanjile uništavanje tkiva", navodi se u istraživanju.

Ipak, The Arthritis Society Canada zagovara personalizirane odgovore, savjetujući pojedince da vide kako njihovo vlastito tijelo reaguje na hranu koja sadrži solanin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније