Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

klix.ba [ R.B. ]

25. 02. 2023. 08:11 >> 08:05

KORISNO ZA TERAPIJE

Naučnici proizveli robotsko srce pomoću 3D printera

Inženjeri su na Institutu za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT) uspjeli da razviju robotsko srce, a proizveli su ga pomoću 3D printera.

Robotsko srce će pomoći ljekarima da prilagode terapije pacijentima s unikatnim strukturama i funkcijama srca.

Personalizirano 3D printano srce može kontrolisati i imitirati kapacitet pacijenta da "pumpa krv".

Procedura je počela tako što su istraživači pretvorili medicinske fotografije srca pacijenta u trodimenzionalni kompjuterski model, koji su potom napravili pomoću 3D printera i mastila baziranog na polimeru.

Precizna replika pacijentovog srca stvara se kao mekana i fleksibilna školjka. Inženjeri takođe mogu koristiti ovu metodu za printanje pacijentove aorte, značajne arterije koja prenosi krv od srca do ostatka tijela.

Naučnici se nadaju da će ova metoda u budućnosti biti korisna za pacijente.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније