Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1

24. 08. 2024. 09:12 >> 09:12

Zdrava letnja namirnica

Lako se sprema, a uprkos zabludama – ne goji

Bogat mnogim hranjivim materijama, kukuruz šećerac pozitivno utiče na zdravlje i pomaže u održavanju vitke linije. Pomaže u snižavanju holesterola i štiti oči od štetnog djelovanja jakih sunčevih zraka.

Kukuruz šećerac je jedna od omiljenih namirnica tokom ljetnjih dana. Najbolje je nabaviti ga na pijacama od domaćih proizvođača, a najčešće je dovoljno da ga samo malo prokuvate ili zapečete na roštilju. Zbog imena koje sadrži riječ "šećer" često se misli da je bogat njime, ali zapravo sadrži hranjive materije važne za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja, piše Sensa.hr.

Iako jedan klip uobičajene veličine ima 86 kalorija, te nije dobro preterivati, kukuruz šećerac nema više šećera od ostalih sorti. Sadrži samo 1,35 grama masti i mnogo dijetalnih vlakana, što pomaže u regulisanju probave, unapređuje zdravlje crijeva i sprečava zatvor.

Dobar je izvor vitamina iz grupe B (posebno B1 – tiamin, B5 – pantotenska kiselina i B9 – folna kiselina), vitamina C, i minerala kao što su magnezijum, fosfor i kalijum. Kako u njemu nema glutena, odlična je opcija za osobe koje su na njega osjetljive ili pate od celijakije. Uz to, sadrži antioksidanse poput luteina i zeaksantina, koji su važni za zdravlje očiju i mogu pomoći u zaštiti od makularne degeneracije.

Iako kukuruz nije tipična „dijetalna“ hrana jer sadrži veći procenat ugljenih hidrata, može biti dio uravnotežene ishrane za mršavljenje ako se konzumira u umjerenim količinama. Ključ je u kontroli porcija i kombinovanju kukuruza sa drugim hranjivim namirnicama bogatim proteinima i vlaknima. Brzo pruža osjećaj sitosti, što doprinosi smanjenju unosa kalorija tokom dana.

Međutim, ako se konzumira u velikim količinama ili u obliku prerađene hrane (kao što su čips i kokice sa maslacem), može dovesti do prekomjernog unosa kalorija i otežati mršavljenje. Složeni ugljeni hidrati u kukuruzu pružaju stabilan izvor energije bez naglih skokova šećera u krvi, što je korisno za održavanje stabilnog nivoa energije tokom dana. Stoga, zapamtite da sve zavisi od vas, a kukuruz svakako može pomoći, ako ga jedete odgovorno.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније