Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

A.M. [ Klix.ba ]

23. 08. 2024. 18:22 >> 18:22

studija pokazala

Djeca koja manje spavaju povezana su s budućom konzumacijom opojnih supstanci

Kvalitetan noćni san je neophodan za zdravlje i razvoj djece, ali obrasci spavanja u djetinjstvu takođe mogu biti povezani s budućim korišćenjem supstanci. Nova studija, koju je vodio tim istraživača iz Penn Statea, otkrila je da je veća vjerovatnoća da će adolescenti konzumirati alkohol ili probati marihuanu do 15. godine ako su odlazili spavati kasnije i spavali manje sati tokom djetinjstva i adolescencije. Tim istraživača je svoja otkrića objavio u Annals of Epidemiology.

"Studija sugeriše da bi mogle postojati neke kritične godine kada san može biti meta za intervenciju. Ako poboljšamo san u populaciji školske dobi, ne samo da bi to moglo pokazati poboljšanja u zdravlju spavanja, već i u drugim aspektima poput odluke o rizičnom ponašanju, kao što je konzumacija alkohola i drugih supstanci", rekla je Anne-Marie Chang, vanredna profesorica biobehevioralnog zdravlja na Penn Stateu i jedna od autorki rada.

Tim naučnika istraživao je spavanje u djetinjstvu u različitim razvojnim fazama unutar istog uzorka djece kako bi vidio postoji li uticaj na kasniju upotrebu supstanci, što je nekoliko studija istraživalo.

Usredsredili su se na dva različita aspekta zdravlja sna, odnosno ukupno trajanje sna i vrijeme spavanja. Oni su objasnili da, ako djeca, a posebno ona školske dobi, kasnije idu u krevet, to može uticati na njihovu sposobnost da dobro spavaju. "San ima višestruke dobrobiti. Važan je za djecu jer pomaže u rastu i razvoju. Mozak je prilagodljiviji tokom mlađe dobi i želite da zdrav san podržava neuralni razvoj. Loše zdravlje sna moglo bi imati brojne uticaje na njihovo fizičko zdravlje, kao i na donošenje odluka, što bi zauzvrat moglo biti povezano s njihovom odlukom da počnu sa konzumacijom štetnih supstanci", rekao je David Reichenberger, jedan od autora studije.

Studija se oslanjala na podatke 1.514 djece u Studiji o budućnosti porodice i dobrobiti djece iz 20 gradova širom SAD-a. Kada je istraživački tim procijenio odnos između vremena za spavanje u djetinjstvu i trajanja sna s budućom konzumacijom alkohola i marihuane kao tinejdžeri, pronašli su longitudinalnu povezanost.

Tinejdžeri su imali 45 posto veću vjerovatnoću da će probati alkohol do 15. godine ako su kasnije odlazili na spavanje u dobi od devet godina u poređenju s drugom djecom koja su ranije odlazila na spavanje u dobi od devet godina.

Međutim, vrijeme spavanja u dobi od pet godina nije bilo povezano s budućom konzumacijom alkohola. Što se tiče upotrebe marihuane, kasniji odlazak na spavanje u dobi od pet godina povezan je s 26 posto većim izgledima da će probati marihuanu do 15. godine, dok je spavanje sat vremena manje u dobi od devet godina povezano s 19 posto većim izgledima da će probati marihuanu do 15. godine.

Istraživački tim je takođe ispitao podatke adolescenata u dobi od 15 godina, koji su sami prijavili vrijeme spavanja, trajanje spavanja te upotrebu alkohola i marihuane.

Otkrili su da su tinejdžeri s kasnijim odlaskom na spavanje imali 39 posto veće šanse da piju alkohol i 34 posto veće šanse da probaju marihuanu. Spavanje jedan sat manje povezano je s 28 posto većim izgledima da će ikada probati alkohol, ali nije povezano s konzumacijom marihuane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније