Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.L.B./Beta

23. 08. 2024. 13:21 >> 13:21

poslije 22 sata

Grbavi kit oslobođen iz ribarskih mreža u Sidneju

Jedan grbavi kit je konačno danas krenuo na pučinu poslije 22 sata koliko je bio zapetljan u ribarske mreže i bove u luci Sidneja, u Australiji.

Spasilačke službe u najvećem australijskom gradu primile su poziv u četvrtak da je kit zarobljen i radile da mu pomognu jer bi mogao da se udavi ako ne može da se domogne površine kako bi udahnuo vazduh.

Akcija je trajala do jutros u zoru kada su spasioci čamcem otpratili kita pošto su prethodno uspjeli da ga oslobode mreža i užadi bova.

Džesika Foks iz Organizacije za istraživanje i očuvanje kitova je rekla za AFP da "nije neuobičajeno da kit uđe u Sidnejsku luku, oni obično samo 'provire' i otplivaju, ali izuzetno je rijetko da se neki uplete".

Grbavi kit, decenijama lovljen zbog mesa, kože i loja, bio je bila blizu izumiranja do 1965. kada su uvedene međunarodne mjere njegove zaštite.

Računa se da je nekada u Australiji bilo preostalo samo 1.500 grbavih kitova, a sada ih je više od 4.000, te više nisu na spisku ugroženih vrsta, mada su i dalje strogo zaštićeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније