Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

16. 02. 2023. 12:51 >> 14:34

PJESNIK, ESEJISTA, NOVINAR

Novici Đuriću Vukova nagrada

Pjesnik, prozaista, esejista i novinar Novica Đurić, inače, i predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, u posljednjih šest mjeseci dobio je nekoliko priznanja, a posebno ističe Izuzetnu Vukovu nagradu za 2022. godinu koju dodjeljuje Kulturno prosvjetna zajednica Republike Srbije. Do sada je nagrađen sa tridesetak nagrada, priznanja i odlikovanje od najznačajnijih institucija kulture u Srbiji, Rusiji, Makedoniji, Libanu, kao i od crnogorskih.

Samo za proteklih šest mjeseci Đurić je dobio priznanja: Povelja za životno djelo Udruženja književnika Srbije, Međunarodna pjesnička nagrada „Povelja Morave“, Udruženja književnika Srbije i Književnog društva „Mrčajevci“, Nagrada za književno djelo “Ravaničanin“, Srpske duhovne akademije, za trajan doprinos književnosti, kulturi i duhovnoj baštini, Izuzetna Vukova nagrada za 2022. godinu,  Kulturno prosvjetne zajednice Republike Srbije.

“Ozaren sam izuzetnom Vukovom nagradom i zahvalan Upravnom odboru Kulturno prosvjetne zajednice Srbije (KPZS) i gospodinu Živoradu Ajdačiću, na predlogu i što mi je žiri (predsjednik prof. dr Darko Tanasković) dodijelio ovo najuglednije i najviše priznanje – ‘Izuzetnu Vukovu nagradu’ i upisali me u njegovu veličanstvenu zadužbinu. Nije neskromno reći da sam ja pisac kome je do sada jedino dodijeljena ‘Izuzetna Vukova nagrada’. Vuk je uvijek na tragovima Crne Gore, svoje postojbine”, kaže književnik Novica Đurić.

Ističe da nikada ne treba zaboravljati da nije bilo seljaka i njihovog pamćenja, njihovog pripovijedanja, varničenja pokraj ognjišta, ne bi bilo ni velikog dijela narodne književnosti koje je Vuk Karadžić ukoričio svom narodu za vijek vjekova.

"Spoznajom tih činjenica i ja sam odlučio da stvaram, sabiram, bilježim i narodnim jezikom i ćiriličnim pismom svjedočim istinu u vremenu u kom sam živio i stvarao, ponešto svakako pribilježio sam i od predanja mojih predaka. Sve je to jedan moj veliki roman koji sam priča istine iz vremena. Prvi dio sam objavio kao ‘Roman ti pričam‘ a drugi će, nadam se, uskoro", navodi Đurić. 

Dodaje da je Vukov rad na reformi srpskog jezika i pravopisa bio presudan za jezik kojim danas govorimo.

"Vukov rad na reformi srpskog jezika i pravopisa bio presudan za jezik kojim danas govorimo, a koji nam već treću deceniju u Crnoj Gori pokušavaju prevesti, dokazati kako onaj brkati delija nije znao sva slova pa su ga  ‘dopisali i pojasnili da je sada crnogorski jezik isklijao na govoru podgoričkih muslimana’, pa je sve ostalo nepoželjno, brani se, satanizuje, institucionalno eliminiše i čeka se da se sama odrekne od sebe”, navodi Đurić. 

Predsjednik Udruženja književnika Crne Gore poručuje da su “sve nagrade bilo kojeg pisca Udruženja književnika Crne Gore pa i moje, novi dragulj u zlatnom mozaiku koji skoro osam decenija stvaraju”. 

Đurić ističe da sve ono što se stvara na srpskom jeziku je jedinstven kulturni prostor i njemu pripadaju sve pokude i priznanja.

"Sve ono što se stvara na srpskom jeziku je jedinstven kulturni prostor i njemu pripadaju sve pokude i priznanja, pa ko šta zasluži. Nas je ovdje u Crnoj Gori, državi koju su stvarali, branili i za nju ginuli naši preci i očevi, planski pokušavali da prećute i to se njenoj kulturi vratilo kao bumerang. Ovdje se skoro tri decenije jedino vodi računa da li si bio za privatnu državu “šačice” utemeljivača endemske korupcije ili si bio protiv. Protiv je bio svako ko se kazivao po precima”, rekao je Đurić. 

Ističe da se pisac uvijek sabira oko svojih rukopisa. 

“Uvijek se pisac sabira oko svojih rukopisa. Radim na novom romanu a priveo sam “lijepoj ruci” rukopis poezije za koji vjerujem da će biti iznenađenje za književnu kritiku, ali i još toga se otvara, piše, dopisuje, ne malo briše... Tako se stvara. Pokušaću i da objavim knjigu poezije “Božje darivanje”... Samo zdravlja da Gospod podari... Bez obzira na razne tehnološke inovacije i stalnom pokušaju da knjiga nema čitaoca i da umjesto nje prelistava se CD, fleška vjerujem da će knjiga na kraju opstati i pobijediti, makar je skrili pod kamenje u Crne pode”, kazao je Đurić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније