Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

27. 07. 2024. 10:00 >> 10:08
Čitaj mi:

Wild Beauty Art

Egzotični zvuk flamenko muzike na Macan poljani

U okviru Wild Beauty Art festivala, na Macan poljani na Žabljaku biće izvedena flamenko muzika autentičnog dua Alba Karmona, vokal i Hesus Guerero, gitara. Ovim nastupom 30. jula od 18 časova, nastavlja se program segmenta Ethno flavors.

"Od klasike, preko džez i tango, do flamenko muzike, trudimo se da, uz ostale segmente Festivala, obogatimo muzički i kulturni sadržaj u Žabljaku, i na taj način doprinesemo brendiranju sjevera Crne Gore, kao turističkog predjela sa nestvarnom prirodom i raznovrsnim kulturnim programom. Spajajući prirodu velelepnog Durmitora sa kulturnim nasljeđem Španije, flamenkom koji će na vjeran i njima jedinstven način prenijeti izuzetan duo Alba Karmona i Hesus Guerero, kombinujemo dvije zemlje koje spaja zajednička tačka, UNESCO, na čijoj listi se nalazi Nacionalni park Durmitor, kao i flamenko kao nematerijalna svjetska baština", izjavili su iz PR tima Festivala.

Dodaju da Alba Karmona, pjevačica i autorka, vješto prikazuje bogatstvo svijeta španskog i latinoameričkog folklora. Bila je članica muzičke grupe CMS Trío.

Kao vodeći pjevač i kompozitor u ženskoj grupi "Las Migas" objavila je tri albuma među kojima je Vente conmigo, uvršten za Latinsku nominaciju za Gremi – za najbolji flamenko album 2017. godine. Nastupala je širom svijeta, držeći turneje i koncerte u Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji i Evropi, kao i na festivalima Glatt und Verkehrt u Austriji, Iberica u Češkoj, Sfinks Mixed u Belgiji, Todo Mundo u Srbiji, Kulturhaus venue Austrijske radio televizije u Beču. Započela je solističku karijeru debitantskim solo albumom Alba Carmona 2018. godine. Projekat Folklorne pjesme bazirala je na popularnim pjesmama koje se oslanjaju na tradicionalnu špansku muziku i flamenko. Sa svojim savremenim obrtom u sefardskim, andskim, latinoameričkim i španskim pjesmama, širi bogatstvo i osobenost tradicionalne vokalne muzike. Album Cantora s devet pjesama koje uključuju tradicionalne napjeve, originalne kompozije, različite jezike i muzičke stilove objavila je 2023. godine.

Hesus Guerero, gitarista, s muzikom se upoznao u salama čuvenog restorana Venta Vargas učeći od velikana flamenka koji su mu, kao veoma mladom izvođaču, pružili jedinstvenu priliku da prati čuvene pjevače poput Rankapina i Čata. Posvećenost muzici dovela ga je do zapaženih nastupa na Nacionalnom memorijalnom takmičenju Camarón de la Isla i u finalu Internacionalnog flamenko takmičenja.

Nakon diplomiranja muzičke pedagogije na Univerzitetu Kadiza počeo je da komponuje. Komponovao je za brojne flamenko izvođače s kojima je i svirao kao što su Alba Kremona, Miguel Poveda, Karmen Linares, India Martinez, Pasion Vega, Marina Heredija. Kroz svoju muziku svjedoči o širokom znanju i razumijevanju korijena i porijekla klasičnog flamenka. Njegove melodije preplavljuju slušaoce lakoćom sviranja i virtuozitetom. Svoj solistički album Calma objavio je 2016. godine s muzikom bogatom muzičkim referencama i uticajima od Kita Džareta do ikone flamenka, Kamarona de la Isle. Takođe, producirao je dva albuma za Miguela Povedu, a bio je producent, kompozitor i izvođač na albumu svoje supruge Albe Karmone na dva albuma – Alba Karmona i Cantora.

Šesti festival Wild Beauty Art održava se od 6. jula do 11. avgusta, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, uz generalno sponzorstvo kompanije ONE, zlatno sponzorstvo Coce-Cole HBC i podršku Opštine Žabljak, Turističke organizacije Žabljak, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasada Austrije, i drugih važnih sponzora i partnera.. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.wildbeautyart.me i putem društvenih mreža Facebook i Instagram na @WBAfestival, odnosno #wildbeautyart.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније