Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R. [ Beta ]

25. 07. 2024. 16:02 >> 16:01

UNESKO

Budino rodno mjesto neće biti na listi ugroženih spomenika

Unesko je danas donio odluku da na listu ugrožene kulturne baštine neće staviti Lumbini, mjesto budističkog hodočašća u Nepalu, time dajući nepalskoj vladi više vremena za restauraciju.

Lumbini je prema budističkoj tradiciji mjesto rođenja Bude, i od 1997 je dio Uneskove kulturne baštine.

Stručnjaci iz Uneska preporučili su da se Lumbini stavi na listu ugroženih lokaliteta, rekavši da su ključne karakteristike lokaliteta "pogoršane".

Stavljanje lokacije na listu ugroženih lokaliteta, na kojoj se trenutno nalazi više od 50 kulturnih spomenika, ima za cilj da prikupi međunarodnu podršku naporima za očuvanje.

Unesko je dao Nepalu rok do 1. februara 2025. da podnese novi izvještaj o stanju očuvanosti i rekao da će to pitanje biti ponovo razmatrano na godišnjem sastanku sljedeće godine.

Delegacija Nepala je uvjerila Unesko da je posvećena "potpunoj primeni" preporuka koje su dali stručnjaci nakon što su pregledali lokaciju.

U izvještaju o stanju lokacije, stručnjaci Uneska su rekli da su ostaci u selu Lumbini koje se nalazi u tampon zoni lokaliteta uništeni, da se njegova Sveta bašta ne održava, a centralni hram Majadevi trpi štetu od vode.

"Stanje Svete bašte i hrama Majadevi, i dalje je alarmantno, jer prethodne intervencije nijesu uspjele da zaustave pogoršanje", navode stručnjaci u svom izvještaju.

Buda, je rođen u čuvenim vrtovima Lumbinija 623. prije nove ere, prema podacima Uneska, iako se stručnjaci ne slažu oko njegovog tačnog datuma rođenja.

Lumbini je ubrzo postao mjesto hodočašća, a hram Majadevi centralno mjesto za molitvu.

Danas ovo mjesto obuhvata nekoliko manastira, vrtova, i redovno privlači više od milion posetilaca godišnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније