Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 12. 2023. 12:12 >> 12:12
Čitaj mi:

JEDNOGLASNO

Novica Đurić ponovo izabran za predsjednika UKCG

Na redovnoj Skupštini Udruženja književnika Crne Gore, održanoj danas u Podgorici, članovi UKCG, njih 59, jednoglasno su ponovo izabrali Novicu Đurića za svog predsjednika.

Podržan je i predlog da novi Upravni odbor čine: Milica Kralj, Perivoje Popović, Aleksandar Ćuković, Miljan Nikolić i Marijana Zečević, dok je za sekretara imenovan Ljubisav Bjelić.

"Članstvo najstarije kulturne institucije u Crnoj Gori ovim izborom odalo je priznanje rukovodstvu Udruženja za razultate postignute u protekle četiri godine. Sada, kada krećemo u novi mandat, ne dajemo obećanja, već aktivno radimo na projektima kako bi smo ih uspješno priveli kraju. Pokazali smo u dosadašnjem radu da smo institucija koja se isključivo bavila literaturom, a ne jeftinim politikantstvom, primitivnim nadmudrivanjem, niti smo pristali da budemo bilo čija prćija ili privatno preduzeće", kazao je, između ostalog, Đurić.

On je dodao i koji su to prioriteti u novom mandatu.

Prije svega, zalagaćemo se za promjenu pravnog statusa UKCG, povratak oduzetih prostorija za rad, ali i borbu za poboljšanje statusa slobodnih umjetnika, kao i intenzivniju međunarodnu saradnju na polju kulture. Nastavićemo da obezbjeđujemo redovno izlaženje časopisa „Stvaranje”, „Skver” i „Književni zapis”. Takođe, prioritet je nastavak naše izdavačke djelatnosti u kojoj svakom piscu moramo obezbijediti objavljivanje jedne knjige. Tu je i čuvena Tribina „Riječ” koja djeluje već dvije decenije i čija je redovna realizacija od izuzetne važnosti za UKCG, kao i pokretanje Međunarodnog festivala književnosti „Njegošev vijenac”, kazao je Đurić dodajući da je podmlađivanje članstva jedan od preduslova njegovog trajanja, ali da na umu imaju realizaciju brojnih projekata.

"Ne možemo a da ne primijetimo da je započelo novo porobljavanje opštinskih i državnih institucija kulture od onih pojedinaca koji vjeruju da je kultura najunosniji biznis. O tome odgovorni na svim nivoima vlasti moraju posebno povesti računa", smatra Đurić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније