Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B./Beta

26. 07. 2024. 21:59 >> 21:59
Čitaj mi:

u Parizu 

I katedrala Notr Dam dio ceremonije otvaranja OI

Pariska katedrala Notr Dam, koju je 2019. godine razorio ogroman požar, večeras je bila heroina dijela svečanosti otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu.

Umjetnici u građevinskim odijelima plesali su, držeći se za skele katedrale koja bi trebalo da ponovo otvori svoja vrata 8. decembra poslije velikih radova na obnovi i restauraciji umjetničkih djela.

Na obali Sene, mostovima i na krovovima obližnjih zgrada, održan je spektakl nekoliko stotina baletana i pariskih vatrogasaca.

Međutim, u jednom trenutku na vrhu katedrale i njenog najvišeg tornja u obliku strijele, vidjela se jedna grbava silueta, koja podsjeća na Kvazimoda, lika romana "Bogorodična crkva u Parizu" slavnog Viktora Igoa.

Notr Dam, dragulj gotske arhitekture, za Francuze nije samo svjetski poznata srednjovjekovna katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovjekovečili književnici, i dio je istorije nacije.

Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili (Maurice de Sully), a završena je skoro dva vijeka kasnije 1345. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније