Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

12. 08. 2024. 06:50 >> 16:08
Čitaj mi:

borba protiv mafije

Samo u Španiji 100 kriminalnih grupa sa Balkana

Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) ukazala je u nedavnoj analizi kako činjenica da postoji nekoliko velikih igrača u regionu ili iz njega ukazuje na to da postoji niz grupa, ali ne i ujedinjeni kartel koji bi bio poznat kao "Balkanski kartel".

Zapadni Balkan je relativno malo tržište za organizovani kriminal. Većina kriminalnih grupa iz regiona sada sprovodi operacije van ove oblasti, već u zapadnoj Evropi i Latinskoj Americi. 

Podsjetimo, prije par dana su ronioci španske Civilne garde i pripadnici Poreske uprave u Las Palmasu zaplijenili pošiljku od 289 kilograma kokaina čije je krajnje odredište bila luka Koper u Sloveniji. Droga je prevožena trgovačkim brodom, a bila je sakrivena u usisu za hlađenje, u 12 vodootpornih vreća pričvršenih užadima.

Uprkos povremenim tvrdnjama u medijima, ne postoji jedinstveni, prepoznatljivi Balkanski kartel, iako neke grupe povremeno sarađuju jedne s drugima, a postoje i primjeri multietničkih kriminalnih grupa, ukazivali su iz GI-TOC.

"Međunarodnoj zajednici, kao i vladama u zapadnoj Evropi, najveći izazov predstavlja smanjenje potražnje za robom i uslugama koje pružaju kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana i otklanjanje uslova izloženosti kriminalu i korupciji u zemljama kao što su Ekvador i Kolumbija, gdje se proizvodi kokain. U suprotnom, hobotnica kriminalnih grupa, između ostalih i onih sa Zapadnog Balkana, nastaviće da steže svoje pipke oko cijele planete", istical su u GI-TOC. 

Ukazali su, međutim, na modele funkcionisanja.

"Činjenica da postoji nekoliko velikih igrača u regionu ili iz njega ukazuje na to da postoji niz grupa, ali ne i ujedinjeni kartel. Samo u Španiji, procenjuje se da postoji 100 organizovanih kriminalnih grupa sa Balkana", naveli su. 

Za Portal RTCG, predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić kazao je da su razmjena informacija, zajedničke operacije, kao i saradnja sa međunarodnim agencijama kao što su Europol i Interpol, donijele značajne rezultate, uključujući i zapljenu velikih količina narkotika i hapšenje ključnih članova kriminalnih grupa. Međutim, kriminalne grupe su vrlo prilagodljive i često koriste korupciju, pravne rupe i slabosti u koordinaciji među državama kako bi nastavile svoje aktivnosti, kazao je Pekić.

"Balkanski kartel, iako se često koristi kao termin, ne predstavlja jedinstvenu kriminalnu organizaciju u strogoj hijerarhijskoj formi. Umjesto toga, radi se o labavoj mreži kriminalnih grupa koje dolaze iz različitih država Balkana, poput Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije i drugih", objašnjava Pekić.

Ističe da ove grupe često dijele zajedničke ciljeve, metode i veze, ali zadržavaju određenu autonomiju.

"Njihova saradnja je pragmatična, temelji se na zajedničkim interesima, kao što su trgovina narkoticima, trgovina oružjem, pranje novca i druge ilegalne aktivnosti. Dakle, iako se može govoriti o balkanskom kartelu u širem smislu, to nije monolitna organizacija već mreža međusobno povezanih grupa sa sličnim interesima", istakao je on.

Međunarodna policijska saradnja ključna u borbi protiv organizovanog kriminala

Pekić je naglasio da je međunarodna policijska saradnja, posebno u regionu Balkana, ključna u borbi protiv organizovanog kriminala.

Istakao je da je u posljednjih nekoliko godina, saradnja među policijskim i pravosudnim organima zemalja u regionu značajno unaprijeđena.

"Razmjena informacija, zajedničke operacije, kao i saradnja sa međunarodnim agencijama kao što su Europol i Interpol, donijele su značajne rezultate, uključujući i zapljenu velikih količina narkotika i hapšenje ključnih članova kriminalnih grupa", smatra Pekić.

Međutim, kako kaže, i pored ovih uspjeha, izazovi ostaju.

"Kriminalne grupe su vrlo prilagodljive i često koriste korupciju, pravne rupe i slabosti u koordinaciji među državama kako bi nastavile svoje aktivnosti", kazao je Pekić.

Da bi se stalo na kraj ovom fenomenu, neophodno je, zaključuje Pekić, kontinuirano jačanje saradnje, unapređenje pravnog okvira, borba protiv korupcije i jačanje kapaciteta policijskih i pravosudnih organa u regionu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније