Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

12. 08. 2024. 19:30 >> 19:37

BRĐANIN ZA RTCG

Tragedija na Cetinju ukazala na sistemske nedostatke, adekvatno sagledati potrebe policije

Tragedija na Cetinju od prije dvije godine je pokazao sistemske nedostatke i potrebu značajnijeg ulaganja u opremanje, obuku i povećanje brojnog stanja policijskih službenika, kao i modernizaciju policijskih kapaciteta, kazao je u izjavi za RTCG direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Takođe, ukazao je i na potrebu sveobuhvatnog odgovora i drugih državnih organa i institucija u cilju prevencije ovih događaja.

Podsjetimo, prije tačno dvije godine nezapamćeni zločin u naselju Medovina počinio je 34-godišnji Cetinjanin Vuk Borilović, koji je ubijen nakon što je iz vatrenog oružja usmrtio deset sugrađana, među kojima je bilo dvoje djece.

“Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Cetinje su, godinu prije ovog tragičnog događaja, postupajući po krivičnoj prijavi protiv V.B. od 09.07.2021. godine, a zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo nasilničko ponašanje, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti i podnijeli inicijativu nadležnoj filijali MUP-a za upravne poslove, državljanstvo i strance u cilju oduzimanja oružja za koje je V.B. imao odobrenje i dozvolu. Podsjećamo da shodno članu 13 Zakona o oružju zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje, između ostalog, prestaje uslov na osnovu kojeg je određeno lice dobilo odobrenje za oružje”, kaže Brđanin za RTCG.

Naglašava da je Uprava policije ovaj tragičan slučaj ozbiljno sagledala i posvećeno pristupila radnjama iz svoje nadležnosti za ubuduće.

“Ali da Uprava policije nije samostalan organ i mnoge potrebe Uprave policije nijesu adekvatno budžetski prepoznate, niti presudno utiče na izmjene zakona i na sistemska rješenja, a što predstavlja, između ostalog, značajnu prepreku bržoj modernizaciji Uprave policije i spremnosti da odgovori na bezbjednosne izazove, pogotovo one koji u smislu prevencije i odgovora, zahtijevaju uključenje takoreći cjelokupnog sistema, državnih organa i institucija i ostalih društvenih činilaca”, zaključio je Brđanin.

U znak sjećanja na žrtve danas je u Prijestonici dan žalosti, a porodice stradalih i građani palili su svijeće i polažili cvijeće u naselju Medovina.

Obilježavanju godišnjice zločina prisustvovao je i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković i predstavnici lokalne uprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније