Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.L.B./M.S.

12. 08. 2024. 16:38 >> 16:41

DVIJE GODINE KASNIJE

Brđanin o zločinu na Cetinju: Policija reagovala u mjeri mogućeg

Dvije godine od nezapamćene tragedije na Cetinju u kojoj je napadač ubio 10 osoba, a šest ranio, direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da je ovo težak, tužan i dan koji podsjeća i opominje.

“Ono što je najbitnije jeste da se porodicama daju odgovori koje oni traže, ali ono što je stvarno jako važno jeste da svi učinimo da do ovoga više ne dođe. Niko ne može garantovati da se ovakav događaj neće desiti, ali svi mi u sistemu, možemo da učinimo sve što je u našoj moći da se ovo više ne dogodi”, kazao je Brđanin novinarima na Cetinju.

Obilježavanju zločina na Cetinju prisustvovali su osim Brđanina i gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković i predstavnici lokalne uprave.

“Policija je u tom trenutku odreagovala u mjeri mogućeg, ali se može reći i prizniti da sistem nije odgovorio. Da li u tom dijelu ima nečije odgovornosti to je nešto što se utvrđivalo ili treba da se utvrđuje. Jedno je sigurno, ne vjerujem da je postojala bilo čija namjera da nešto pogriješi, ali je bio taj neki pojedinica limitiran ili nedostatkom opreme, iskustva ili znanja. To su svi ti elementi doprinijeli da dođe neadekvatne reakcije sistema”, kazao je Brđanin.

On je poručio da je važno da se ulaže u obuku i opremanje policijskih službenika, ali i u kvalitetan odabir policajaca, da bi oni mogli adekvatno da odgovore.

“S druge strane, treba učiniti sve ono i što je prevencija izvan represivnih organa. Mi ovdje mislimo i na mjere koje se tiču zdravstvenog sistema, uopšte ambijenta u kome mi živimo i radimo. Detekcije, rano prepoznavanje nečega što može biti signal da se ovako nešto može desiti...”, poručio je direktor policije.

Na pitanje da li je tokom tragedije na Cetinju prije dvije godine bilo propusta polocije, Brđanin poručuje:

“Ono što sam ja siguran jeste da kad govorim o policiji kao kolektivnom organu, da je ona tada odreagovala u mjeri objektivno mogućeg u tom trenutku. Da li je to bilo dovoljno? Očigledno nije. S druge strane, da li je bilo propusta individualnih? To je nešto što se utvrđivalo ili eventualno treba da se utvrđuje. Ali da li smo bili spremni da odgovorimo u tom trenutku na način kao što se to očekivalo, odgovor je opet isti - da je reakcija bila u skladu sa objektivnim mogućnostima. Onim što smo mi u tom trenutku raspolagali i u ljudstvu, i u materijalno-tehničkoj spremnosti, i u nivou obučenosti da se odgovori na ovakve situacije”, poručio je Brđanin.

Na pitanje da li se građani Cetinja danas mogu osjećati bezbjedno, Brđanin je poručio da građani Cetinja treba da znaju da policijski službenici rade sve što je u njihovoj moći i što mogu da to tako bude.

“Inače je osjećaj bezbijednosti subjektivna kategorija. Da čak i vi ako nekoga uvjeravate u to, biće uvijek ljudi koji će osjećati možda drugačije. Ali ono što je sigurno jeste, da u odnosu na Cetinje policija preduzima niz preventivnih i represivnih aktivnosti u cilju obezbjeđenja života i rada kada je u pitanju Cetinje”, zaključio je Brđanin.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније