Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

P.R. [ Libertas ]

03. 07. 2024. 12:45 >> 12:45

ODGOĐENO SUĐENJE, FALILO SUDIJA

Čađenović: Ovo je sramota

Suđenje suspendovanom specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću danas je, u Višem sudu u Podgorici, odgođeno jer sudija Nada Rabrenović nije obezbijedila tročlano vijeće, koje treba da sudi za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, koja se okrivljenom stavljaju na teret.

Na to je, nakon što je Rabrenović kazala da su ispunjeni procesni uslovi za održavanje ročišta, ukazao specijalni tužilac Miloš Šoškić, jedan od zastupnika optužnice, koju je Specijalno državno tužilaštvo, u junu prošle godine, podiglo protiv suspendovanog kolege Čađenovića.

"Shodno članu 24 Zakona o krivičnom postupku, za krivična djela za koja je kao glavna kazna propisana novčana kazna ili kazna zatvora do deset godina u prvom stepenu sudi sudija pojedinac, osim za djela organizovanog kriminala ili ako zakonom nije drukčije određeno", rekao je Šoškić, obraćajući se sudiji Rabrenović, a sa čime su se saglasili branioci Čađenovića, advokati Lazar Aković i Vaso Bečanović.

Prije nego je zakazala novi termin za 16. jul, Čađenovićevi advokati su sudu ponijeli zahtjev da mu se ukine pritvor, u kojem je od hapšenja, 9. decembra 2022. godine.

"Okolnosti zbog kojih je pritvor Čađenoviću određen i produžavan vremenom su oslabile i prvobitni razlozi više nijesu dovoljni za opravdanje pritvora od 19 mjeseci koliko se nalazi u pritvoru. Rizik od bjekstva Čađenovića ne postoji. Zaista je trpio ozbiljne posljedice pritvora i grijeh je da ih i dalje trpi. Nije mu ni u primisli bjekstvo, već sudnica u kojoj će da dokazuju svoju nevinost, da brani obraz i čast, kako sopstveni, tako i svoje porodice", rekao je advokat Aković.

On je danas izrazio sumnju u opstrukciju suda kada je riječ o suđenju Čađenoviću jer ono, rekao je danas, nije počelo ni 13 mjeseci od podizanja optužnice.

"Sudovi ne bi trebalo da zaziru od reakcije političke elite i pritisaka javnosti koji generalno vrše neprimjeran pritisak na rad sudova. Molim vas da se odvažite i donesete jednu nepristrasnu, objektivnu i zakonitu odluku, da ukinete pritvor Čađenoviću", naveo je Aković.

Ustavni sud je, kazao je on, "donio više odluka, od kojih posljednju u maju 2024. godine kojim je usvajao ustavne žalbe i ukidao rješenja Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda o produženju pritvora".

"Uprkos tome, redovni sudovi mom klijentu, koji je procesuirao na desetine lica takozvanog kavačkog klana, i dalje u svojim stereotipnim rješenjima produžavaju pritvor, ne osvrćući se na odluke Ustavnog suda. Povrijeđeno mu je pravo na suđenje u razumnom roku. Proizvoljno određen pritvor Čađenoviću ne predstavlja mjeru obezbjeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, već kaznu, što je suprotno i domaćem zakonodavstvu i svim relevantnim međunarodnim dokumentima koji se tiču zaštite osnovnih ljudskih prava", rekao je Aković.

Na zahtjev sudije Rabrenović da se izjasni o prijedlogu Čađenovićevih advokata, tužilac Šoškić je rekao:

"Ne mogu da se izjasnim sada. To ću uraditi kada formirate vijeće".

"Ovo je sramota", rekao je okrivljeni Čađenović svojim advokatima.

Nakon Šoškićevog odgovora, sudija Rabrenović je kazala da će zahtjev za ukidanje pritvora dostaviti Vanraspravnom vijeću i naredno ročište zakazala za 13 dana.

Podsjećaju da se Čađenoviću, koji je u spuškom pritvoru od decembra 2022. godine, na teret stavlja da je, od sredine 2020, postao pripadnik kriminalnog kavačkog klana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније