Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V./A.M.

13. 06. 2024. 12:03 >> 07:01
7
Čitaj mi:

ISTRAGA

Nastavljen policijski pretres "Ničije kuće"

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) stigli su u podne ispred objekta poznatog pod nazivom "Ničija kuća" na Gorici, kako bi nastavili pretres po nalogu Višeg suda.

Riječ je o objektu za kojeg je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević tvrdio da se gradi za bivšeg predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića, a da je se samo formalno vodi na biznismena iz Podgorice Vladana Ivanovića.

Ivanović je, kako je juče kazao novinarima njegov branilac Marko Milošević, ranije saslušan u tužilaštvu.

Desetak pripadnika SPO juče su upali u ovaj objekat i započeli pretrese.

Milošević je istakao da pripadnici SPO-a "nisu ni kompetentni, ni stručni da utvrde bilo šta, bilo kakve činjenice tako da neka sve ide svojim tokom".

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović prošle sedmice je kazao da su u predmetu poznatom pod nazivom "ničija kuća" došli do interesantnih informacija pretresom određenog telefonskog uređaja.

Tužilaštvo je 2021. godine formiralo predmet po prijavi MANS-a, na osnovu tvrdnji da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Tužilaštvo, barem prema informacijama dostupnim javnosti, još nije utvrdilo da li je "ničija kuća“ u naselju Gorica vlasništvo porodice Đukanović i kojim novcem je plaćena.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević izjavio je ranije da se kuća pored vile “Gorica” gradi za nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali da se vodi na njegovog prijatelja Vladana Ivanovića.

On je rekao da ima dosta finansijskih i transakcijskih dokaza za takve tvrdnje koje je navodio u javnosti ali da “cijela Crna Gora zna da je to Đukanovićeva kuća, no nema hrabrosti da to kaže”

“Đukanović mi je ponudio da se na mene vodi kuća koja je na Gorici, kada je trebalo da se gradi, međutim ja sam to odbio i kuća se vodi na Vlada Ivanovića - njegovog druga. Žao mi je što Vlada uvlačim u sve ovo, ali to je jedna realnost i mislim da bi državni organi trebalo odmah da pokrenu istragu i vide kako je ta kuća finansirana i ko stoji iza te kuće formalno. Ali ta kuća, koju je radio arhitekta Zoran Petrović sa svojim sinom koji mi je isto to potvrdio, je kuća Mila Đukanovića", tvrdio je Knežević nakon što je napustio Crnu Goru 2019. godine.  

On je tada pozvao Specijalno državno tužilaštvo da ispita arhitekte, izvođače radova i vidjeće šta se dešava tamo.

"Imam dokaze finansijske prirode gdje se vide tragovi novca po drugim poslovima i to će vrlo brzo da krene u javnost”, rekao je Knežević prije više godina.

Đukanović je, pak negirao da je da kuća na Gorici njegova, i kazao da sve što je stekao je uradio legalno i po zakonu.

Inače, “Vijesti” su u februaru 2014. godine objavile da je tadašnja podgorička vlast * donijela odluku o ustupanju 1.579 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta pored vila “Gorica” Ivanoviću. 

Ta odluka donijeta je nakon što je 2008. godine izmijenjen DUP Nova varoš 2, kojim su, pored vile “Gorica”, ucrtane dvije parcele tik uz Atinsku ulicu u kojoj inače živi Đukanović. Ugovor o prenosu prava na građevinsko zemljište potpisali su Ivanović i tadašnji direktor Agencije za imovinu Podgorice Dragan Đukić.

U njemu piše da se gradska urbanistička parcela od 1.579 kvadrata prenosi na korišćenje uz naknadu. Cijena po kvadratu iznosila je 702 eura, odnosno 1.108.458 eura ukupno, a dokumenta Sekretarijata za finansije potvrđuju da je Ivanović uplatio novac na račun podgoričkog budžeta.

Na pitanje kako je došlo do neslaganja sa Đukanovićem, Knežević je kazao da mu je bio odan prijatelj, ali da je prvi sukob nastao oko kuće na Gorici, pisale su "Vijesti". 

“Gospodin Đukanović mi je ponudio da se ta kuća vodi na mene kad je trebalo da se gradi, međutim, ja sam to odbio i kuća se vodi na Vlada Ivanovića, njegovog druga… Rekao sam mu da nije normalno da on ima kuću tolike površine i vrijednosti odmah pored vile ‘Gorica’ i da, kada se promijeni vlast, nije dobro da on stanuje tu. Kad sam odbio, tu su nastala prva mimoilaženja, onda sam odbio neke druge transakcije gdje sam ja trebalo da ih frontujem. Mislim da je glavni problem nastao kada je on doveo tim "Informera" na čelu sa Vladimirom Bebom Popovićem da pravi kampanju protiv mene. Beba ga je savjetovao da napravi Miškovićev model, jer tako može da podigne popularnost u narodu i da izbore lako dobije ako nekoga od vodećih tajkuna strpa u zatvor i proglasi ga lopovom”, kazao je ranije Knežević.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније