Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

B.B.

04. 07. 2024. 09:50 >> 09:51

APELACIONI SUD

Predmet o silovanju u pokušaju vraćen na ponovno odlučivanje

Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo rješenje Višeg suda kojim je bila odbačena optužnica Višeg državnog tužilaštva u Podgorici protiv G.S koji se teretio za silovanje u pokušaju. Predmet je vraćen prvostepenom susd na ponovno odlučivanje.

Nakon sjednice Vijeća održane 11. juna Apelacioni sud Crne Gore je uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i punomoćnika oštećene M.M., i ukinuo rješenje Višeg suda od 1. novembra 2023. godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Kako podsjećaju, Rješenjem Višeg suda u Podgorici odbačena je optužnica Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, kojom je optuženom G.S. stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela silovanje u pokušaju, jer je utvrdio da kod optuženog postoje okolnosti koje privremeno sprječavaju krivično gonjenje optuženog, a koje se tiču njegovog duševnog stanja.

"Protiv navedenog rješenja žalbe su izjavili Više državno tužilaštvo u Podgorici i punomoćnik oštećene. Odlučujući o žalbama, Apelacioni sud je ocijenio da su žalbe osnovane i da je prvostepeno rješenje donijeto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. U odluci je ukazano da je u slučaju postojanja sumnje da li je uračunljivost optuženog smanjena ili isključena, postojala obaveza prvostepenog suda da vještačenjem utvrdi da li je i kojoj mjeri poremećaj duševnog stanja okrivljenog postojao u vrijeme izvršenja krivičnog djela koje se okrivljenom stavlja na teret i kakav uticaj je takvo duševno stanje imalo u to vrijeme i dalje ima na shvatanje i postupke optuženog", navode u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније