Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Euronews [ M.V. ]

06. 07. 2024. 19:22 >> 19:34
1
Čitaj mi:

AMBASADOR

Ferguson: Britanija želi da bude dio uspješne srpske priče sa litijumom

Ambasador Velike Britanije i Sjeverne Irske u Srbiji Edvard Ferguson izjavio je da Srbija ima litijum u velikim količinama koji je odličnog kvaliteta i poručio da Britanija želi da bude dio "uspješne srpske priče" sa litijumom.

"Očigledno je da je pred novom srpskom vladom važna odluka i mi smo očigledno vrlo zainteresovani za postizanje sporazuma. Ako srpska vlada odluči da nastavi sa ovim projektom, mi ćemo uraditi šta možemo sa naše strane da osiguramo uspješnost ovog projekta, koji će pomoći srpskoj ekonomiji da raste i da osigura poziciju Srbije u samom srcu procesa evropske zelene tranzicije", rekao je britanski diplomata za "Novu Ekonomiju".

Odgovarajući na pitanje da li Britanija i Evropa iskazuju interesovanje za srpski litijum i da li pregovaraju sa Vladom Srbije, Ferguson potvrđuje interesovanje, a iskazuje i uvjerenost da ovaj projekat može donijeti najviše ekološke standarde i ekonomski pomoći stanovništvu Loznice i dolini Jadra.

Prema njegovom objašnjenju, Britanija je i sama u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu, a projekat je potpomognut od države, finansira ga britansko Ministarstvo finansija, a izvodi kompanija "Cornish Lithium PLC" i kako se očekuje, biće urađen po najvišim ekološkim standardima.

"Litijum jeste ključ svake buduće ekonomije jer je "ključan" u sastavu svake e-baterije", naglasio je Ferguson.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније