Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ RSE ]

01. 10. 2024. 10:01 >> 10:01
18
Čitaj mi:

BRNABIĆ ZAKAZALA

Sjednica Skupštine Srbije o litijumu 7. oktobra

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sazvala je za 7. oktobar u 10 sati sjednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije o zabrani iskopavanja litijuma i bora.

Na prvoj sjednici drugog redovnog zasijedanja Skupštine Srbije na dnevnom redu biće Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnijelo 86 poslanika opozicije.

O ovom predlogu je trebalo da se raspravlja 30. septembra od 14 časova, nakon rasprave o rebalansu budžeta. Međutim, Branbić je u toku dana izjavila da "po svemu sudeći" neće biti vremena da se tokom vanrednog zasjedanja parlamenta raspravlja o rudarenju litijuma i bora, jer je vanredno zasijedanje moralo da bude završeno 30. septembra.

Ona je kasnije objavila da će sjednicu zakazati nakon ponoći kada će se steći uslovi za zakazivanje redovnog zasijedanja. Ispred Skupštine Srbije je 30. septembra uveče organizovan protest sa koga su aktivisti poručili da kopanja litijuma neće biti bilo da se sjednica skupštine o eksploataciji litijuma zakaže ili ne. Vlada Srbije je ovog ljeta oživjela plan međunarodnog rudarskog giganta Rio Tinta za otvaranje rudnika litijuma u dolini Jadra na zapadu Srbije, iako je prije dvije godine, pod pritiskom ekoloških protesta, projekat bio stopiran.

Dio građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu. Rio Tinto je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbijedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine". Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbježno dolazi do ekoloških posljedica, prije svega do zagađenja riječnog sliva i zemljišta.

Aktivisti u Srbiji takođe podsjećaju da se kompanija Rio Tinto tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније