Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J.

05. 07. 2024. 19:31 >> 19:37

akcija za ljudska prava

Nastavljeno suđenje Slobodanu Pekoviću za ratni zločin u Bosni i Hercegovini

Crnogorskom državljaninu optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini Slobodanu Pekoviću danas je nastavljeno suđenje. Kako je saopšteno iz Akcije za ljudska prava (HRA), Peković se tereti da je kao vojnik Vojske Republike Srpske ubio dvije osobe i silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Foči 1992. godine.

Ovo je trenutno jedino suđenje za ratni zločin u Crnoj Gori.

Sud je danas saslušao vještaka sudske medicine, dr Nemanju Radojevića, koji je vještačio antropološke karakteristike okrivljenog Pekovića.

Kako je saopšteno iz Akcije za ljudska prava, vještak je naveo da se boja kose nije mogla značajno mijenjati od 1992. godine do danas, osim ako je farbana.

"Međutim, vještak se na tu okolnost nije mogao precizno izjasniti jer je izvršio samo vizuelni pregled, dok se jedino hemijskom analizom može utvrditi je li kosa farbana. Okrivljeni je ranije opisan kao osoba sa plavom kosom, dok sada ima smeđu kosu koja prelazi u crnu. Utvrđeno je da mu je boja očiju zelena, da pri bližem pogledu djeluje plavo, što odgovara ranijem opisu da su mu oči svijetle", saopšteno je iz HRA.

Na prethodnom ročištu, zbog neujednačenih izjava svjedoka o fizičkom izgledu okrivljenog, sud je naložio njegovo antropološko vještačenje u cilju preciziranja prirodne boje očiju i visine.

Na današnjem ročištu, kako kažu u HRA, nisu saslušani ranije predloženi svjedoci jer zamolnica suda iz Crne Gore nije stigla u sud BiH, iako je sud poslao putem međunarodne pomoći i putem INTERPOLA.

Advokat Pantović je ponovo zahtijevao i ukidanje pritvora okrivljenom zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja. Predlog advokata je odbijen jer je Vijeće danas donijelo odluku o produženju pritvora.

Sutkinja Rabrenović nastoji da suđenje okonča do 21. oktobra 2024. kada ističu tri godine od kako je okrivljeni u pritvoru. Naredna ročišta zakazana su za 10. i 27. septembar i 8. oktobar 2024. godine.

Advokat Dalibor Tomović oštećenu zastupa u okviru projekta Akcije za ljudska prava koji je dio regionalnog projekta „Podrška Evropske unije izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu” koji finansira Evropska unija a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније