Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.B. [ N1 ]

17. 10. 2024. 19:39 >> 19:40
Čitaj mi:

ZELENSKI

"Za pridruživanje ruskim snagama priprema se 10.000 vojnika Sjeverne Koreje"

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas u Briselu da Kijev ima obavještajne podatke da se 10.000 vojnika Sjeverne Koreje priprema za pridruživanje ruskim snagama koje ratuju protiv njegove zemlje.

On je upozorio da bi ulazak treće države pretvorio taj sukob u "svjetski rat".

Zelenski nije dalje obrazlagao tu tvrdnju koja je uslijedila dan pošto je zamjenik državnog sekretara SAD Kurt Kembel rekao u Seulu da su Vašington i njegovi saveznici uznemireni zbog vojne podrške Sjeverne Koreje ruskom ratu protiv Ukrajine.

On takođe nije potvrdio ukrajinske tvrdnje da su sjevernokorejski vojnici poslati da se bore na strani Rusije.

„Znamo za oko 10.000 vojnika Sjeverne Koreje koje spremaju da pošalju da se bore protiv nas“, rekao je Zelenski, koji je bilo kakvu umiješanost Sjeverne Koreje nazvao „prvim korakom ka svjetskom ratu“.

Zelenski se danas u Briselu sastao sa liderima zemalja Evropske unije (EU), na početku dvodnevnog samita, a zatim i sa ministrima odbrane članica NATO-a, koji su takođe započeli dvodnevni sastanak, kako bi razgovarali o njegovom, juče predstavljenom „planu pobjede“ za okončanje rata sa Rusijom.

Liderima EU Zelenski je rekao da je podrška zapadnih saveznika Kijevu ključna za sprovođenje njegovog „plana pobjede“, čiji je cilj „da ojača Ukrajinu“ i otvori put za diplomatsko rješenje rusko-ukrajinskog konflikta.

„Ako počnemo sada i slijedimo ‘plan pobjede’, možemo da okončamo ovaj rat najkasnije sljedeće godine“, kazao je Zelenski liderima članica Unije.

Prije nego što se obratio liderima EU na samitu, Zelenski je izrazio uvjerenje da njegov plan „ne zavisi od volje Rusije, već isključivo od volje partnera“ Ukrajine.

Zelenski je juče u parlamentu Ukrajine predstavio plan od pet tačaka, ne otkrivajući povjerljive djelove, koji su ključnim saveznicima predstavljeni iza zatvorenih vrata.

Među glavnim tačkama „plana pobjede“ su poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u i dozvola Kijevu da koristi rakete većeg dometa, dobijene od Zapada, za napade na vojne ciljeve duboko na teritoriji Rusije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније