Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

17. 10. 2024. 22:30 >> 22:41
Čitaj mi:

Američki predsjednik

Bajden nazvao smrt lidera Hamasa dobrim danom za Izrael, SAD i svijet

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je danas povodom informacije o smrti lidera Hamasa Jahje Sinvara da je to "dobar dan za Izrael, SAD i svijet" koji "pruža priliku za političko rješenje" u pojasu Gaze.

"Sada je moguće nazreti 'dan poslije' u Gazi bez Hamasa na vlasti, kao i političko rješenje koje će pružiti bolju budućnost kako Izraelcima tako Palestincima", rekao je Bajden novinarima u predsjedničkom avionu na putu za Njemačku, poslije potvrde izraelske vojske o smrti vođe Hamasa.

"Jahja Sinvar je bio nepremostiva prepreka za ostvarenje svih tih ciljeva. Te prepreke više nema", rekao je Bajden u saopštenju.

Izrael je objavio danas da je Jahja Sinvar, za koga se smatralo da je planirao napad 7. oktobra prošle godine, ubijen u operaciji u pojasu Gaze.

Bajden je rekao da će uskoro razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom da mu "čestita i razgovara o tome kako ići dalje da se vrate taoci svojim porodicama i jednom zauvijek završi rat koji je izazvao tolike patnje nedužnim ljudima".

"Ovaj dan međutim još jednom dokazuje da više nijedan terorista, gdje god daje na svetu ne može da izbjegne pravdi, koliko god vremena trebalo da se to postigne", takođe je rekao američki predsjednik.

On je podsjetio da je poslije napada Hamasa 7. oktobra naredio američkoj obavještajnoj službi da pomogne izraelskim kolegama da lokalizuju i prate Sinvara i druge vođe Hamasa koji se kriju u Gazi.

Potpredsjednica SAD i demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Haris je rekla da se nada da će se ovaj "rat završiti tako što će Izrael biti bezbjedan, taoci oslobođeni, završena patnja u Gazi i da će palestinski narod moći da iskoristi svoje pravo na dostojanstvo, bezbjednost, slobodu i samoopredjeljenje".

Ona je govorila u američkoj državi Viskonsin gdje vodi izbornu kampanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније