Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ klix ]

17. 10. 2024. 22:47 >> 22:47
Čitaj mi:

VISOKA CIJENA

Dvije decenije zatvora zbog karikatura koje kritikuju saudijsku vlast

Saudijska Arabija pod vladavinom prestolonasljednika Muhameda bin Salmana suočava se s kritikama zbog oštrog gušenja aktivizma, čak i kada je riječ o suzdržanoj kritici na internetu.

Saudijske vlasti su osudile umjetnika na više od dvije decenije zatvora zbog političkih karikatura koje su uvrijedile vođstvo ove kraljevine u Persijskom zalivu.

Slučaj 48-godišnjeg Muhammeda Haza je izazvao zabrinutost javnosti zbog slobode izražavanja pod vladavinom prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, dok Saudijska Arabija – najveći svjetski izvoznik nafte – nakon godina izolacije nastoji da se otvori turistima i investitorima.

Haza, otac petoro djece, uhapšen je u februaru 2018. godine u Saudijskoj Arabiji tokom "nasilne racije", kada su bezbjednosne snage upale u njegovu kuću i opljačkale njegov atelje, navodi se u saopštenju londonske organizacije za ljudska prava SANAD.

U sudskim dokumentima se navodi da se optužbe protiv njega odnose na "uvredljive karikature" koje je izradio za katarske novine Lusail, kao i na objave na društvenim mrežama koje su navodno bile "neprijateljske" prema Saudijskoj Arabiji i podržavale Katar.

Hazaovo hapšenje uslijedilo je manje od godinu nakon što su Saudijska Arabija i nekoliko njenih saveznika prekinuli odnose s Katarom, optužujući ga za podršku ekstremistima i bliske veze s Iranom, što je Doha demantovala. Ove zemlje su ponovno uspostavile odnose u januaru 2021. godine.

Saudijski specijalizovani kazneni sud, osnovan 2008. godine za rješavanje slučajeva povezanih s terorizmom, prvobitno je Haza osudio na šest godina zatvora. Ove godine, kada se Haza već pripremao za oslobađanje, njegov slučaj je ponovo otvoren pa je osuđen na 23 godine zatvora.

Organizacija SANAD tvrdi da se većina Hazovih karikatura odnosila na domaće katarske probleme. Grupa je navela da tužilaštvo nije predočilo dokaze o njegovim karikaturama koje bi uvrijedile Saudijsku Arabiju, niti o objavama na društvenim mrežama koje bi podržavale Katar tokom diplomatskog bojkota.

Pod vladavinom prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, Saudijska Arabija suočava se s kritikama zbog oštrog gušenja aktivizma, čak i u slučajevima kritike na internetu.

Pravosudni sistem zemlje je u posljednje dvije godine "osudio i izrekao dugotrajne zatvorske kazne desecima ljudi zbog njihovih izraza na društvenim mrežama", navode grupe za ljudska prava Amnesty International (AI) i ALQST u izvještaju iz aprila. Prema Rijadu, optuženi su počinili krivična djela povezana s terorizmom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније