Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B. [ Portal RTCG ]

17. 10. 2024. 17:01 >> 17:01
Čitaj mi:

POSLANIK EP SA BOGDANOVIĆEM

Picula: Dvojno državljanstvo može imati ozbiljne posljedice po suverenitet 

Ideje poput dvojnog državljanstva mogu imati ozbiljne posljedice po suverenitet Crne Gore, saopšteno je na sastanku generalnog sekretara Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Bogdanovića sa poslanikom Evropskog parlamenta Toninom Piculom.

Generalni sekretar DPS je kazao da je zabrinjavajuće što dio partija parlamentarne većine otvoreno djeluje na platformama koje promovišu antievropske politike.

"Posebno su zabrinjavajuće inicijative poput promjene Ustava, Zakon o dvojnom državljanstvu, kao i prijedlog Zakona o stranim agenturama, čime se direktno podrivaju temelji na kojima je izgrađena evropska perspektiva Crne Gore", naveo je on. 

Bogdanović je naglasio da se unutar parlamentarne većine primjećuje značajan uticaj eksternih faktora, što dalje komplikuje političku situaciju i unosi dodatne podjele u crnogorsko društvo.

On se posebno osvrnuo na najavljene izmjene Zakona o državljanstvu, navodeći kako će DPS imati spreman odgovor u slučaju da vlast nastavi sa jednostranim odlukama, bez uvažavanja stavova i opozicije i velikog dijela građana.

Picula je istakao da će za dalji napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji biti ključna posvećenost političkih aktera proevropskom kursu, politička stabilnost i rješavanje unutrašnjih izazova, te je u tom kontekstu pozdravio djelovanje svih istinski proevropskih opcija.

"Inicijative poput one o dvojnom državljanstvu mogu imati dugoročne posljedice po suverenitet Crne Gore i njenu evropsku perspektivu, te da takve inicijative mogu izazvati dodatne podjele u društvu, koje ne doprinose političkoj i društvenoj stabilnosti koja je nužna za dalje reformske procese", smatra Picula. 

Takođe, izrazio je i suprotstavljanje potezima crnogorskih vlasti koji ugrožavaju dobrosusjedske odnose politikantskim nametanjem tema koje dovode u pitanje saradnju dviju zemalja i daljnji napredak Podgorice na putu prema EU.

Komentarišući rezultate popisa sagovornici su ocijenili da je Crna Gora potvrdila da je društvo zasnovano na multietničkoj demokratiji.

"U kojoj građani mogu slobodno izraziti svoje nacionalne identitete i nema prostora za produbljivanje etničkih podjela koje bi mogle ugroziti stabilnost i evropsku budućnost zemlje", zaključeno je na sastanku. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније