Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

A.M./N1

20. 06. 2024. 22:39 >> 22:29
Čitaj mi:

CNN

SAD proširile sporazum s Ukrajinom, moguć napad duž cele granice s Rusijom

Sjedinjene Američke Države su proširile sporazum sa Ukrajinom za napade na teritoriju Rusije duž čitave međusobne granice, a ne samo u Harkovskom regionu, kako je prethodno bilo dogovoreno, piše CNN.

Američki savetnik za nacionalnu bezbjednost Džek Salivan rekao je da se sporazum sa Ukrajinom o borbenim dejstvima na teritoriji Rusije odnosi na sve lokacije sa kojih ruska vojska pokušava da izvrši invaziju.

“Ukrajina ima pravo da napadne svako mjesto sa kojeg ruske snage prelaze preko granice na ukrajinsku stranu”, rekao je Salivan, dodajući da se ne radi o geografiji, nego o zdravom razumu.

I portparol Pentagona major Čarli Dijec rekao je da SAD dopuštaju Ukrajini da koristi američko oružje na svim mjestima na koje ruske snage dolaze kako bi pokušale da zauzmu ukrajinsku teritoriju.

„Ako Rusija napada ili se sprema da napadne Ukrajinu sa svoje teritorije, jedino je smisleno dopustiti Kijevu da uzvrati udarac“, kazao je Dijec.

Predsjednik Džo Bajden dozvolio je Ukrajini u maju ograničene napade na teritoriji Rusije, ali samo na granici u Harkovskom regiou, nakon što su ruske snage tamo pokrenule ofanzivu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg takođe je pozvao da se Ukrajini dozvoli veća fleksibilnost u napadima na Rusiju.

„Neću ulaziti u svaki operativni aspekt, ali ću reći da Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve na ruskoj teritoriji radi samoobrane, a mi imamo pravo da je u tome podržavamo“, rekao je Stoltenberg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније