Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

17. 10. 2024. 16:21 >> 16:21
Čitaj mi:

loša komunikacija

Komisija koja je ispitala atentat na Trampa kaže da je Tajnoj službi potrebna reforma

Nezavisni odbor koji je istražio ljetošnji atentat na republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa, okrivio je Tajnu službu za lošu komunikaciju tog dana i da nije uspjela da obezbijedi zgradu sa koje je pucao napadač.

Odbor je u izvještaju od 52 strane koji je danas objavljen, naveo da je otkrio više "sistemskih problema" u toj federalnoj službi za obezbjeđenje koja nije razumjela jedinstvene rizike po Trampa.

U izvještaju su navedeni specifični problemi Tajne službe koji su doveli do toga da atentator uspije da puca na Trampa dok je govorio na mitingu 13. jula u Batleru, kao i dublji problemi unutar "kulture" te agencije.

Nezavisna komisija za reviziju je preporučila dovođenje novog rukovodstva koje ne bi činili oni koji su radili u Tajnoj službi da bi se ona ponovno usredsredila na svoj posao zaštite zvaničnika.

"Tajnoj službi je potrebna temeljna reforma da bi mogla da izvršava svoj zadatak. Ako te reforme ne bude, Nezavisna komisija za reviziju veruje da je moguće da se ponovi još jedan Batler i da će se to dogoditi", napisao je autor izvještaja, sekretar Alehandro Maiorkas iz Odjeljenja za unutrašnju bezbjednost, matične agencije Tajnih službi.

Jedan učesnik skupa u Batleru je poginuo od hica atentatora, a dvojica su ranjena kada je Tomas Majkl Kruks više puta pucao s krova zgrade na obodu mitinga i Trampa pogodio u uvo dok je držao predizborni govor.

Taj napad kao i slučaj prisustva naoružanog potencijalnog napadača na Floridi gde je Tramp igrao golf, doveli su do nepovjerenja u Tajnu službu.

Ključni nalazi i preporuke izvještaja ponavljaju nalaze prethodne istrage koja je ukazala na neuspjeh te službe da obezbijedi zgradu kod održavanja mitinga i niz problema u komunikaciji koji su umanjili sposobnost Tajne službe i policije da razviju uspješnu strategiju.

Nezavisna komisija je navela da Tajna služba nije smjela da se osloni na "opšte uvjerenje da će lokalni policajci pokriti okolno područje", te da je to u Batleru doprinijelo neuspehu obezbjeđenja.

Navela je i da su na skupu u Batleru bila dva komandna mjesta - jedno gdje se sastajalo s raznim lokalnim službama policije, i drugo gdje je isključivo bila Tajna služba.

"To je na najvišem nivou stvorilo strukturalni jaz u protoku komunikaija", navodi se u izvještaju i dodaje da je bilo i drugih problema u komunikaciji.

Tajna služba je morala da promijeni radio-kanale jer su se razgovori agenata koji štite suprugu predsjednika Džil Bajden u Pitsburgu miješali s razgovorima agenata koji su pratili miting Trampa u Batleru.

Komisija je takođe primijetila da je svo osoblje obezbjeđenja cio dan koristilo "haotičnu mješavinu" radija, mobilnih telefona, tekst-poruka i e-pošte.

Takođe, komisija je zaključila da nije bilo jasno ko je bio komandant operacije.

Izvještaj je pokazao da Tajna služba ima problema da kritički razmatra svoj rad, posebno u zaštiti Trampa.

"Komisija nije identifikovala nikakvu podlu ili zlu namjeru, već preterano oslanjanje na dodjeljivanje osoblja na osnovu kategorija onih koje štiti (bivši, kandidat, izabrani), umjesto individualizovane procjene rizika", piše u izvještaju.

Komisija je preporučilo toj službi da postavi novo rukovodstvo i da se usredsredi na svoj osnovni zadatak - zaštitu, uz šta kaže da sumnja da li bi Tajna služba trebalo da nastavi istrage koje sada vodi.

Mada je Tajna služba dobro poznata po tome šta čini da bi zaštitila predsjednike i druge zvaničnike, ona istražuje i finansijske zločine.

"Po mišljenju Komisije, neprihvatljivo je da se Služba u potpunosti ne fokusira na svoj zadatak zaštite, posebno dok je ta funkcija sada suboptimalna", navodi se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније