Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ N1 ]

18. 10. 2024. 08:00 >> 08:16
Čitaj mi:

ORGANIZATOR NAPADA 7. OKTOBRA

Ko je bio Jahja Sinvar, lider Hamasa kog je ubila izraelska vojska?

Izraelski vojnici ubili su lidera Hamasa Jahju Sinvara, koji je smatran organizatorom napada palestinskih ekstremista na jug Izraela 7.oktobra.

Sinvar je „eliminisan“ u srijjedu u Tel Sultanu, kvartu najjužnijeg grada u Gazi, Rafe, objavila je izraelska vojska.

Samo nekoliko dana poslije 7.oktobra, izraelski istražitelji su označili Sinvara, tada vojnog lidera Hamasa u Gazi, ne samo glavnim organizatorom tog iznenadnog napada, nazvanog „Poplava Al-Aksa“, već su shvatili da je on planirao i organizovao taj napad gotovo sam, piše britanski Gardijan.

Samo šačica najbližih saradnika je bila upoznata sa planovima, a neki od njih tek nekoliko dana prije napada.

U napadu je ubijeno oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteto više od 250 talaca, što je izazvalo izraelsku ofanzivu. U njoj je do sada poginulo više od 42.000 ljudi u Gazi i razoreni veliki djelovi te palestinske enklave.

Sinvar je izbjegao pokušaje izraelske vojske da ga uhvate od početka rata u Gazi, a ubijen je slučajno, kako je rečeno, kada su izraelski vojnici primijetili nekoliko ekstremista kako ulaze u jednu zgradu u južnom gradu Rafi.

Dugo se smatralo da Sinvar planira strategiju Hamasa u Gazi krijući se u tunelima prokopanim ispod te teritorije.

On je konsolidovao svoju vlast i postao glavni vođa Hamasa letos posle ubistva političkog lidera organizacije Ismaila Hanijea u napadu u Teheranu za koji se optužuje Izrael.

Sinvar je rođen u izbegličkom logoru u Kan Junisu 1962. godine, a porodica mu je pobjegla iz svog doma zajedno sa stotinama hiljada drugih Palestinaca tokom ratova u kojima je stvorena država Izrael.

Smatra se da je takva prošlost odigrala glavnu ulogu u njegovoj odluci da se pridruži Hamasu 1980-tih godina.

On je prvi put uhapšen 1982. a poslije oslobađanja iz zatvora bio je jedan od suosnivača organizacije čije je cilj bio da iskorijeni Palestince saradnike Vlade Izraela, piše Indipendent.

Kasnije je postao član policije Hamasa, po podacima Palestinskog informacionog centra. Smatran je brutalnim i nemilosrdnim, pa je nazvan „Kasapini iz Kan Junisa“.

Uhapšen je ponovo kasnih 1980-tih godina i priznao ubistvo 12 osumnjičenih kolaboratora Izraela, te osuđen na četiri doživotne robije za zločine, uključujući ubistvo dva izraelska vojnika.

On je navodno više puta pokušao da pobjegne, a jednom je iskopao rupu na podu svoje zatvorske ćelije, nadajući se da će mu bjekstvo uspjeti.

U izraelskom zatvoru proveo je ukupno više od dvije decenije i naučio hebrejski jezik i dobro je poznavao izraelsko društvo.

Tokom boravka u zatvoru rekao je jednom italijanskom novinaru da je zatvor ključan, da mu je dao vremena da misli o cijeni koju je spreman da plati za ono u šta vjeruje.

Godine 2008. dijagnostikovano je da boluje od tumora mozga, a liječili su ga izraelski ljekari prije nego što je 2011. pušten iz zatvora zajedno sa više od 1.000 drugih zatvorenika u zamenu za jednog izraelskog vojnika.

Sinvar je vjerovao da je za zatvorenika otmica izraelskog vojnika najbolja vijest jer zna da mu uliva tračak nade.

Po povratku u Gazu brzo je napredovao u rukovodstvu Hamasa. 

Od 2017. godine, kada je postao vođa Hamasa u na toj teritoriji, sarađivao je sa Hanijeom da uskladi ekstremističku organizaciju s Iranom pojačanjem njenih vojnih sposobnosti. Drugi put je postao vođa Hamasa u Gazi 2021.

U novembru prošle godine izraelski ministar odbrane Joav Galant je rekao da je Sinvar izolovan u svom bunkeru odsječen od okoline i da mu lanac komandovanja slabi.

Izraelski ninistar spoljnih poslova Izrael Kac potvrdio je danas prvi Sinvarovo ubistvo, ocijenivši da je to veliki podstrek izraelskoj vojsci i izraelskom premijeru poslije niza ubistava istaknutih lidera svojih neprijatelja u proteklim mjesecima.

Vjeruje se da je napad na Izrael Sinvar organizovao sa Muhamedom Deifom koji je ubijen u izraelskom udaru u Gazi u julu istog mjeseca kada i Hanije u glavnom gradu Irana. Izraelski javni servis Kan javio je da je Sinvar ubijen „slučajno“ i da je u njegovom odijelu nađen novac i lažna dokumenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније