Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M.

09. 10. 2024. 09:25 >> 09:25

stanovnici pozvani na evakuaciju

Najgora oluja u „poslednjih 100 godina“ prijeti Floridi

Američke vlasti su u utorak pojačale pozive stanovnicima Floride da se evakuišu uoči dolaska Miltona, „izuzetno opasnog“ uragana, za koji se očekuje da će pogoditi američko tlo od srijede do četvrtka, a koji bi mogao biti „najgora oluja“ koja je pogodila poluostrvo „u posljednjih sto godina“, upozorio je predsjednik Bajden.

„Cijelo poluostrvo Florida je pod nekom vrstom nadzora ili uzbune“, rekao je u utorak guverner države Ron DeSantis.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da je Milton „izuzetno opasan“ uragan kategorije 4 po Safir-Simpsonovoj skali, nakon što je prethodno bio klasifikovan kao uragan najviše kategorije 5.

U znak ozbiljnosti situacije, Bijela kuća je saopštila da je Bajden odlučio da otkaže planirana zvanična putovanja krajem sedmice u Njemačku i Angolu.
„Ovo mogu da kažem bez ikakve dramatizacije: ako odlučite da ostanete u jednoj od zona evakuacije, umrijećete“, izjavila je Džejn Kastor, gradonačelnica Tampe na Floridi, za CNN u ponedjeljak.

Prema prognostičaru Majklu Louriju, „Ako se ostvare najgore prognoze za region Tampa Bej, obilne poplave izazvane Miltonom mogle bi biti dvostruko veće od onih zabilježenih prije dvije sedmice tokom uragana Helena“.

„Milton je u ponedjeljak ojačao nevjerovatnom brzinom, jednom od „najbržih ikada zabilježenih u Atlantskom basenu“, dodao je on.

Generatori, hrana, voda i cerade se distribuiraju širom Floride, a mnogi stanovnici planiraju da napuste svoje domove.

Milton bi mogao da bude „najgora oluja na Floridi u posljednjih sto godina“, rekao je Bajden u utorak na sastanku sa svojim savjetnicima u Bijeloj kući na kojem su razgovarali o pripremama. „Morate se odmah evakuisati, to je pitanje života i smrti“, poručio je američki predsjednik stanovnicima treće najmnogoljudnije države u SAD.

Njegova potpredsjednica Kamala Haris apelovala je na stanovnike da „ozbiljno shvate lokalne zvaničnike“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније