Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.J. [ Radio Tivat ]

09. 10. 2024. 11:37 >> 11:34
Čitaj mi:

OPŠTINA u prilično nezavidnoj situaciji

Tivat čeka na izmjene PUP-a već četiri godine

Situacija sa planiranjem prostora je u cijeloj Crnoj Gori na nezavidnom nivou od donošenja neprimjenjivog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2017. godine. Dok su u toku izmjene zakona, odnosno donošenje seta novih koji treba da zamijene postojeći, opštine kao jednu od najtežih posljedica aktuelnog zakonskog rješenja trpe centralizacija planiranja.

Opštinama su oduzete gotovo sve ingerencije u upravljanju vlastitim prostorom, dok Ministarstvo uređenja prostora ne postiže da obezbijedi reviziju postojećih i donošenje novih planova u skladu sa realnim potrebama. Tivat je u prilično nezavidnoj situaciji. Na izmjene Prostorno-urbanističkog plana čega već četiri godine.

"Uloga lokalnih samouprava u sistemu planiranja je da dostavljaju određena mišljenja na planske dokumente, koji se za opštinu Tivat u prethodnih sedam godina i ne donose. Donešeno je nekoliko odluka, ali su za sedam godina donešene samo tri izmjene planskih dokumenata koje su se odnosile na Lušticu i prostor Porto Montenegra. Za ono što je od suštinskog značaja za građane- nije izmijenjen ni jedan detaljni plan mniti državna studija lokacije koja je od značaja", kaže za naš radio sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora, Milica Manojlović.

Lokalnoj upravi su ruke vezane, nema ni mogućnost pokretanja upravnog postupka, jer se rok za donošenje PUP-a uredno prolongira donošenjem aneksa ugovora sa obrađivačem plana.

"Jedino što možemo je da na nekim zajedničkim sastancima stalno inzistiramo na tome da se ubrza postupak donošenja tog planskog dokumenta. Malo šta možemo učiniti. Ministarstvo je to koje vodi postupak, koje angažuje rukovodioce izrade. U ovom slučaju je to Ana Tošić Jokić, koja istovremeno radi Prostorni plan Podgorice. Vjerujem da jeste zahtjevno uporedo raditi i PUP Tivat, ali to svakako nije opravdanje da se do sada ne uradi praktično ništa. Ono što mi imamo su konstantna obećanja i obrađivača planskog dokumenta i Ministarstva da će PUP biti uskoro donešen", kaže Manojlović.

Po njenim riječima, posljednje obećanje koje je Sekretarijat za planiranje prostora dobio je da će im nacrt izmjena PUP-a Tivat biti dostavljen do kraja mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније