Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M.

09. 10. 2024. 11:05 >> 11:41
1
Čitaj mi:

ZBCG traži Zakon o agentima stranog uticaja

Koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) traži hitno predlaganje Zakona o agentima stranog uticaja u Crnoj Gori. Zakon bi se, kako navode, ticao onih koji "pod plaštom NVO pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku naše zemlje".

"Nama je palo u dio da Crnu Goru učinimo istinski slobodnom zemljom i jedan od važnih pravaca djelovanja treba da bude priprema i donošenje novog zakona koji će urediti funkcionisanje raznih stranih agentura koje pod plaštom NVO pokušavaju da utiču na unutrašnju i spoljnu politiku naše zemlje. Političke organizacije su zakonom obavezane da svoje finansije učine javnim i kontrolu istih vrši nadležna Državna revizorska institucija (DRI), a to nije slučaj sa ovim agenturama koje zloupotrebljavaju naziv NVO dok im se u budžet nesmetano ubrizgavaju injekcije od milion dolara na redovnoj osnovi", navode oni.

Kažu kako je dio NVO "izvan i iznad zakona".

"Samo zbog nedostatka adekvatnog zakona, mi danas u Crnoj Gori imamo ne jednu, nego više „NVO" koje funkcionišu izvan i iznad zakona i koje sebi daju za pravo da nonšalantno dijele moralne lekcije i etikete gotovo svim političkim, ali i državnim institucijama. Te agenture podmeću, lažu i vode veoma preciznu kampanju za potrebe stranog naručioca za koga rade, dok ti naručioci imaju konkretne interese vezane za njihove uticaje u CG koji svakako nisu interesi i želje građana", ističu oni.

Vrijeme je, kažu, da građani imaju uvid i u njihove finansije.

"Kako su im puna usta tuđih finansija i uticaja, krajnje je vrijeme da građani Crne Gore imaju uvid i u njihove i da se takve agencije jasno odvoje od stvarnih NVO koje za cilj imaju poboljšanje kvaliteta života građana, te da ih nazovemo pravim imenom - agentima stranog uticaja u Crnoj Gori. Istinska transparentnost može doći samo ako zakoni i pravila budu važili za sve. Mi smo pozvani kao vlast, a ne sumnjamo da ovo isto želi i opozicija, da politiku Crne Gore treba odvojiti od brutalnog agenturnog rada raznih međunarodnih bezbjednosnih struktura", zaključuju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније