Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

09. 10. 2024. 11:30 >> 11:30
Čitaj mi:

JUG LIBANA

Hezbolah: Odbili smo dva upada izraelskih vojnika

Libanski pokret Hezbolah javio je danas da je u dva navrata odbio izraelske trupe koje su pokušale da upadnu na jug Libana.

Izrael je od kraja septembra vodi otvoreni rat protiv Hezbolaha u Libanu, pošto je oslabio Hamas, čiji napad 7. oktobra prošle godine na izraelsko tle je pokrenuo rat u pojasu Gaze.

U saopštenju objavljenom poslije ponoći Hezbolah, saveznik Hamasa, javio je da su njegovi borci aktivirali eksplozivnu napravu kod izraelskih neprijateljskih snaga i vodili borbe s izraelskim snagama koje su pokušavale da se ubace u jugoistočni pogranični grad Bildu.

U odvojenom saopštenju Hezbolah je saopštio da su gađali izraelske vojnike artiljerijskim granatama dok su pokušali rano jutros da se ubace u graničnu zonu Lsbuneha, na jugozapadu.

Hezbolah je nedavno takođe javljao da je odbio pokušaje upada libanske vojske koja od 30. septembra počela kopnenu ofanzivu na jugu Libana.

Izrael parlalelno intenzivno bombarduje uporišta Hezbolaha u tom sektoru kao i u još dva njegova uporišta, u južnom predgrađu Bejruta i na istoku Libana.

Hezbolah je juče javio da je odbio izraelske vojnike koji su se ubacili blizu položaja UN mirovnih slaga u Labunu, još jednom pograničnom selu.

Oko 10.000 vojnika UN raspoređeno je na jugu Libana duž plave linije koja obilježava granicu između dvije zemlje.

Od početka eskalacije krajem septembra UN snage (Unifil) pozivaju dve zaraćene strane da primijene rezoluciju 1701 Savjeta bezbjednosti UN.

Ta rezolucija kojom je završen prethodni rat između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, kaže da samo mirovne snage UN i libanska vojska mogu biti raspoređeni na jugu Libana.

Uprkos toj rezoluciji Hezbolah je zadržao prisustvo u toj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније