Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.J. [ RTS/Agencije ]

03. 10. 2024. 06:52 >> 15:51
1
Čitaj mi:

IZ ČASA U ČAS

IDF bombardovao Bejrut i skladište oružja u Siriji; Hezbolah uzvratio udarima na Izrael

Izrael je nastavio napade na Liban. Na udaru je bio i centar libanske prijestonice – Bejrut. Poginulo je najmanje šest osoba, dok je sedam ranjeno. Izraelske snage gađale su i skladište oružja u blizini lučkog grada Latakije u Siriji. Sa položaja Hezbolaha na jugu Libana nastavljena je baražna paljba na sjever Izraela. Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa zapadnim diplomatama o koordinaciji odgovora na iranski napad. Novi izraelski napad na kampove Nuseirat, El Šati i Magazi, najmanje sedam poginulih, na desetine ranjenih, javljaju palestinski mediji.

15:40

Eksplozija u blizini sirijske vazdušne baze koju koriste Rusi

BBC prenosi da je došlo do velike eksplozije kod vazdušne baze Hmeimim, otprilike 200 km sjeverno od Damaska.

Baza je korišćena od strane ruskih snaga, piše BBC, gdje su dva njihova vojnika ubijena granatiranjem u decembru 2017. Nekoliko dana kasnije, Rusija je takođe tvrdila da je osujetila napad dronom na bazu.

Опширније

15:01

Izraelska vojska naredila dodatnu evakuaciju južnom Libanu

Izraelska vojska naredila je evakuaciju još sela i gradova u južnom Libanu koji su sjeverno od tampon zone.

Upozorenje objavljeno danas nagovještava moguće širenje izraelskog upada šire u južnom Libanu, koji je do sada bio ograničen na područja blizu granice, piše AP.

Libanski ministar zdravlja saopštio je da je ukupno 1.974 ljudi, uključujući 127 djece, ubijeno u izraelskim napadima na Liban u protekloj godini. Oko 9.384 je povrijeđeno, dodao je Firas Abijad.

Hezbolah i izraelska vojska razmjenjuju napade od prošlog oktobra, ali je sukob eskalirao ranije ove nedjelje kada je Izrael pokrenuo kopneni upad u Liban.

Опширније

12:58

Gaza: U protekla 24 časa ubijeno 99 Palestinaca, od 7. oktobra 41.788

Najmanje 41.788 osoba je ubijeno, a 96.794 su ranjene u izraelskim vojnim napadima na Gazu od 7. oktobra, objavilo je Ministarstvo zdravlja te palestinske enklave.

Od toga je 99 Palestinaca ubijeno, a 169 ranjeno u posljednja 24 sata, dodaju iz Ministarstva.

Опширније

12:35

Mediji: Sahrana vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha biće održana u petak

Sahrana ubijenog lidera libanskog pokreta Hezbolah Hasana Nasralaha biće održana u petak, objavio je iranski Sabrin njuz, citirajući neimenovani specijalni izvor.

Portal nije objavio detalje o vremenu i mjestu sahrane, kako je naveo, mučenika Nasralaha, koji je ubijen u ciljanom izraelskom vazdušnom udaru na stambena područja Bejruta prošlog petka.

Kako je objavila agencija IRNA, cionistički premijer Izraela Benjamin Netanjahu, uz podršku SAD, dao je nalog iz sjedišta UN u Njujorku da se ubije vođa Hezbolaha.

Nakon tog naloga, ratni avioni njegovog režima bacili su bombe razbijače bunkera koje su im isporučile SAD na gusto naseljena područja Bejruta, ubivši Nasralaha i desetine civila, prenijela je IRNA.

Kako se navodi, Sajed Hasan Nasralah umro je mučeničkom smrću u 64. godini nakon što je 32 godine bio generalni sekretar pokreta otpora Hezbolah.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah ubijen u izraelskom vazdušnom udaru na južno predgrađe Bejruta.

Опширније

10:52

Nasralahov zet ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na prijestonicu Sirije

Zet pokojnog lidera libanske militantne grupe Hezbolah, Hasana Nasralaha, Hasan Džafar Kasir, ubijen je u izraelskom vazdušnom napadu na rezidenciju u glavnom gradu Sirije, Damasku, u srijedu, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

U saopštenju se navodi da je u izraelskom napadu pogođen prvi sprat trospratnice koju posjećuju vođe Hezbolaha i Korpusa iranske revolucionarne garde i da su poginule tri osobe, dva državljanina Libana i jedan Sirijac, a da je povrijeđeno najmanje četvoro ljudi čiji identitet ostaje nepoznat.

Sirijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tri civila ubijena, a tri povrijeđena u tom napadu koji je pokrenut sa Golanske visoravni koju je okupirao Izrael, prenijela je agencija Sinhua.

Izraelske snage ubile su Nasralaha u vazdušnom napadu na libansku prijestonicu, Bejrut, 27. septembra.

Опширније

09:00

Novi izraelski napad na kampove Nuseirat, Šati i Magazi, najmanje sedam poginulih, na desetine ranjenih

Novi izraelski napad na kampove Nuseirat, El Šati i Magazi, najmanje sedam poginulih, na desetine povrijeđenih, javljaju palestinski mediji.

Jedna osoba je ubijena, a jedna ranjena u izraelskom vazdušnom udaru na izbjeglički kamp Nuseirat u centralnom dijelu Pojasa Gaze. Napad se dogodio u Deir el Balahu, gdje je izraelski helikopter pucao na šator u kojem su bile smještene raseljene osobe.

Intenzivno artiljerijsko granatiranje zabilježeno je i u izbjegličkom kampu Magazi, koji se takođe nalazi u centru Gaze. Poginula je najmanje jedna osoba, nekoliko je ranjeno.

Meta izraelskog napada bio je i izbjegliški kamp El Šati. Pet osoba je poginulo, a nekoliko je povrijeđeno.

Опширније

08:10

Izrael napao skladište oružja u blizini lučkog grada Latakija u Siriji

Izraelska vojska napala je preko noći skladište oružja u blizini lučkog grada Latakija u Siriji, javio je sirijski radio Šam FM.

Radio navodi da je sirijska protivvazdušna odbrana djelovala iznad mora u oblasti Latakije, kao i da vatrogasci gase požar u priobalnom gradu Džabla, južno od Latakije.

Opozicioni mediji u Siriji javili su da je meta napada bilo skladište oružja. Izraelska vojska je nedavno najavila da će spriječiti sve isporuke oružja iz Irana terorističkoj grupi Hezbolah u Libanu koje se često isporučuju preko Sirije.

Опширније

07:40

Blinken sa zapadnim diplomatama o koordinaciji odgovora na iranski napad

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa šefovima diplomatije Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije o iranskom napadu na Izrael i važnosti koordinacije odgovora na taj napad, saopštio je Stejt department.

Blinken je sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dejvidom Lemijem, njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, francuskim ministrom za Evropu i spoljne poslove Žan-Noelom Baroom i potpredsjednikom italijanske vlade i ministrom spoljnih poslova Antonijem Tajanijem razgovarao o značaju primjene Rezolucije 1701 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za uspostavljanje bezbjednosnog područja u južnom Libanu, kao i jačanja misije UN u toj zemlji i uspostavljanja uslova da se Izraelci i Libanci u blizini granice između dvije zemlje vrate svojim domovima.

Takođe je bilo riječi i o koordiniranju napora za rješavanje sukoba u Pojasu Gaze postizanjem sporazuma o prekidu vatre kojim će biti omogućen dogovor za oslobađanje talaca koje drži Hamas, navodi se u saopštenju.

Опширније

07:20

Huti preuzeli odgovornost za napade dronovima preko noći

Militantna grupa Huti preuzela je odgovornost za napade dronovima na centralni Izrael tokom noći.

U saopštenju, Huti tvrde da su uspješno pogodili "bitnu metu" u Tel Avivu sa nekoliko dronova.

Izraelska vojska (IDF) je ranije saopštila da je dron izraelskih vazduhoplovnih snaga oboren iznad mora kod obale centralnog Izraela.

Nedugo kasnije, identifikovane su još dvije bespilotne letjelice iznad mora, od kojih je jedna oborena, a druga je sletjela na otvoreno područje, navodi vojska.

U drugom incidentu, sirene su se oglasile u centralnom gradu Bat Jam.

U napadu dronovima, nije pričinjena šteta niti povrijeđenih, navodi se u saopštenju IDF i dodaje da vojska još uvijek istražuje poreklo dronova.

Опширније

07:05

Rojters: Najmanje šestoro poginulih, a sedmoro ranjenih u napadu Izraela na centralni Bejrut

Najmanje šest osoba je poginulo, a sedam je ranjeno rano jutros u izraelskom bombardovanju centralnog Bejruta, rekli su libanski zdravstveni zvaničnici.

Izrael je saopštio da je izvršio precizan vazdušni napad na Bejrut na ciljeve libanske militantne grupe Hezbolah.

Svjedoci su rekli za Rojters da su čuli snažnu eksploziju, a bezbjednosni izvor je izjavio da je pogođena zgrada u centru Bejruta u blizini libanskog parlamenta, što je izraelski napad najbliže sjedištu libanske vlade do sada.

Tri izraelska projektila su takođe pogodila južno predgrađe Bejruta, gdje je prošle sedmice ubijen vođa Hezbolaha Hasan Nasralah, rekao je libanski bezbjednosni zvaničnik.

Опширније

06:50

IDF: Napad na Bat Jam sa dva drona, jedan oboren

Izraelske odbrambene snage kažu da je par dronova aktivirao sirene u Bat Jamu, od kojih su jednu presrele protiv vazdušna odbrana, dok je druga udarila na otvorenom prostoru.

Nema izvještaja o povrijeđenima.

Опширније

06:46

Portparol Stejt departmenta: Odluka da se Guterešu zabrani ulazak u Izrael nije produktivna

Portparol Stejt departmenta Metju Miler ocijenio je da Sjedinjene Američke Države ne smatraju da je odluku izraelskih vlasti da zabrane generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu ulazak u Izrael i proglase ga personom no grata "produktivna na bilo koji način".

Miler je na konferenciji za novinare izrazio protivljenje odluci Izraela da zabrani Guterešu ulazak u zemlju jer nije osudio Iran zbog raketnog napada na Izrael, prenosi Njujork Tajms.

"Takvi koraci nisu produktivni za poboljšanje položaja Izraela u svijetu. UN obavljaju izuzetno važan posao u Pojasu Gaze. Obavljaju izuzetno važan posao u cijelom regionu. Kada UN djeluju na najbolji način, to može da bude veoma važno za bezbjednost i stabilnost", predočio je Miler.

Опширније

06:44

Sirene za vazdušni napad na Golanskoj visoravni

Sirene za vazdušni napad aktivirane su u brojnim zajednicama oko Golanske visoravni zbog sumnje na napad dronom.

Raketne sirene se takođe oglašavaju u nekoliko drugih gradova na sjeveru Izraela.

Опширније

06:42

Sa položaja Hezbolaha na jugu Libana nastavljena je baražna paljba na sjever Izraela, iako su izraelski komandosi nastavili kopnenu operaciju. U akcijama na jugu Libana poginulo je osam izraelskih vojnika, potvrdio je IDF.

Situacija na Bliskom istoku prijeti da eskalira zbog sve teže situacije u Libanu i tenzija na relaciji Tel Aviv - Teheran.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da Izrael ima pravo da odgovori na iranski raketni napad, ali da to treba da uradi proporcionalno. Bajden je rekao da ne podržava uzvratni udar Izraela na iranski nuklearni program.

"Odgovor je ne", rekao je Bajden novinarima na pitanje da li podržava takvu opciju.

Опширније

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније