Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

03. 10. 2024. 14:29 >> 14:31
Čitaj mi:

PROCEDURA U TOKU

Mujović najavio: Usvaja se novi Zakon o energetici

Ministar energetike Saša Mujović saopštio je da je u toku procedura donošenja novog Zakona o energetici u koji će, kako tvrdi, biti transponovana evropska Direktiva.

„Sa zadovoljstvom ističemo da je tokom javne rasprave primljeno više od 300 komentara na tekst Zakona, što dovoljno govori o njegovom  značaju, transparentnosti procedure i zainteresovanosti javnosti”, poručio je Mujović.

Kako navodi, ovaj zakon je iz kategorije fundamentalnih energetskih zakona, posebno važan s aspekta povezivanja crnogorskog tržista električne energije sa evropskim.

Takođe, Zakon pruža brojne benefite za građane i privredne subjekte, jer im se omogućava da troše, skladište ili prodaju električnu energiju, kao i da učestvuju u programima pružanja usluga koji utiču na fleksibilnost elektroenergetskog sistema. 

„Drugim riječima, građani će moći dobrovoljno da odustanu od potrošnje električne energije u nekim momentima, kada u sistemu postoji manjak energije, i da im takvo djelovanje bude plaćeno", kazao je on. 

Takođe, kako je naveo, Zakon prepoznaje dinamičke cijene električne energije, umjesto fiksnih cijena.

"Naime, cijena električne energije zavisi od cijene na tržištu, koje variraju tokom dana, pa se može pokazati da je ekonomski isplativije da građani plaćaju različitu cijenu energije tokom dana. Konačno, Zakonom se definiše pojam "energetskog siromaštva" i mehanizami koji su na raspolaganju državi u zaštiti ranjivih kategorija stanovništa”, objašnjava Mujović.

Osim ovog zakona, ubrzo će se na javnoj raspravi naći i novi Zakon o prekograničnoj razmjeni električne energije i prirodnog gasa, čijim usvajanjem će se zaokružiti transponovanje cjelokupnog paketa propisa Energetske zajednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније