Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. [ N1 ]

26. 06. 2024. 17:40 >> 17:40
2
Čitaj mi:

BORELJ

"U Rusiji ozbiljna cenzura medija, sloboda izražavanja je ključna""

Evropska unija osudila je potpuno neosnovanu odluku ruskih vlasti da blokiraju pristup više od 80 evropskih medija u Rusiji, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj.

„Ova odluka dodatno ograničava pristup slobodnim i nezavisnim informacijama i pojačava već ozbiljnu cenzuru medija u Rusiji“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Dodaje se da zabranjeni evropski mediji rade u skladu s novinarskim principima i standardima i da daju činjenične informacije, i ruskoj publici, uključujući o ruskoj agresiji protiv Ukrajine.

„Nasuprot tome, ruske dezinformacije i propagandni mediji, protiv kojih je EU uvela restriktivne mjere, ne predstavljaju slobodne i nezavisne medije. Njihovo emitovanje u EU je suspendovano jer su pod kontrolom ruskih vlasti i koriste se kao instrument u podršci agresorskom ratu protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Borel je istakao da je poštovanje slobode izražavanja i medija ključna vrijednost za EU i da će nastaviti da podržava dostpunost činjeničnih informacija i publici u Rusiji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je na snazi blokada emitovanja 81 medija iz zemalja članica EU na ruskoj teritoriji.

Među tim medijima je nekoliko novinskih agencija, uključujući francusku AFP i špansku EFE, više televizijskih stanica, dnevnika i internet publikacija, kao što su njemački Špigel i Cajt, španski Mundo i Pais, francuski Mond, Liberasion, italijanska Republika, kanali LCI i C News i portali Politiko i EUObserver.

EU je sredinom maja odlučila da sankcioniše četiri ruska medija – Glas Evrope (Voice of Europe), Ria novosti, Izvestiju i Rusku gazetu, optužujući ih za propagandu Kremlja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније