Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

08. 05. 2024. 12:36 >> 14:34
28
Čitaj mi:

beograd

Si poslije sastanka s Vučićem: Novo poglavlje čeličnog prijateljstva

Predsjednik Kine Si Đinping je danas u Beogradu poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da potpisivanje zajedničke izjave o produbljavanju odnosa predstavlja podizanje strateštkog partnerstva koje donosi "novo poglavlje u čeličnom prijateljstvu Kine i Srbije".

"U komplikovanom spoljnopolitičkom okruženju Srbija se posvetila nezavisnosti i brani teritorijalni integritet i suverenintet i brani svoje dostojanstvo, ona se pridržava međunarodnog prava čak i u ovoj promjenljivoj dinamici. To je samo ojačalo tradicionlano prijateljstvo dvije države", kazao je Si u Palati Srbija.

Najavio je zajedničku izjavu o produbljavanju odnosa i podizanju strateštkog partnetrstva koja doprinosi izgradnji "globalne zajednice zajedničke budućnosti" čime Kina i Srbija "žele da prigle još sjajniju budućnost i da se posvete prijateljstvu".

"Duboko sam imresioniran sastankom i okupljanjem srpskog naroda, osjetio sam snažno prijateljstvo srpskog naroda sa kineskim. To me je učinilo još uvjerenijim u naše prijateljstvo", kazao je kineski predsjednik koga su hiljade ljudi pozdravile kod Palate Srbija.

Si je sinoć doputovao u Beograd, a svečani doček uz državne počasti priređen mu je danas na tom mjestu. 

Vučić: Niko ne može da raskine čelično prijateljstvo Kine i Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko neće moći da raskine čelično priijateljstvo Srbije i Kine, kao i da je sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom potpisao izjavu koja predstavlja najviši oblik saradnje dvije države.

"Predsjednik Đinping mi je rekao da će Srbija imati čvrstu podršku u svim pitanima koja se pokreću u Ujedinjenim nacijama", preneo je Vućić riječi kineskog predsjednika, tokom zajedničkog obraćanja u Palati Srbija.

Vučić je naveo da Srbija trpi velike pritiske nekih od najmoćnijih zemalja, ali da je njena sreća što ima Kinu za prijatelja, napomenuvši da za Srbiju važi politika - jedne Kine.

Takođe je naveo da je Kina uvijek bila uz Srbiju kad joj je bilo teško, kao i da će Srbija, bez obzira koliko je mala, biti uz Kinu kad njoj bude teško, pa i onda ako joj drugi okrenu leđa.

"Rekao sam i da će se Srbija hrabro oduprijeti pokušajima revizije istorije i da će još snažnije pružati otpor pritiscima koje trpi", naveo je Vučić, koji je za sve razgovore sa kineskim predsjednikom, rekao da su bili suštinski i dubinski.

On je, govoreći o potpisanim dokumentima, napomenuo da se sa strateškog odnosa dvije države prelazi na odnos zajedničke budućnosti, objasnivši da je to dokument koji predstavlja najviši oblik saradnje.

Govoreći o dobrim odnosima dve države, Vučić je rekao da je Kina "otvorila prozor nade za Srbiju", pomenuvši, između ostalog i ekonomsku saradnju.

Пратите нас на

Коментари28

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније