Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

16. 05. 2024. 14:59 >> 14:58

sastanak u pekingu

Rusija i Kina žele da izbjegnu 'eskalaciju' u Ukrajini

Predsjednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, danas su poslije sastanka u Pekingu dali uvjeravanja da žele da izbjegnu svaku novu "eskalaciju" u Ukrajini, prećutno ukazujući na odgovornost Zapada.

U zajedničkom saopštenju koje je objavio Kremlj, kaže se da Peking i Moskva smatraju "neophodnim" da se izbjegne svaka odluka koja može "doprinijeti produženju neprijateljstava i novoj eskalaciji sukoba".

Ta formulacija - piše agencija Frans pres - izgleda da je "uperena na Evropljane i Amerikance pošto Kremlj stalno govori da isporuka oružja Ukrajini sa Zapada doprinosi produženju rata".

U zajedničkom saopštenju se ocjenjuje da "trajno rješenje ukrajinske krize" ide "preko poštovanja principa nedjeljivosti i bezbjednosti, što je - objašnjava Frans pres - koncept Kremlja za opravdavanje invazije na Ukrajinu uz tvrdnju da približavanje Kijeva i Zapada predstavlja prijetnju za Moskvu i da bezbjednost Ukrajine ne može da se osigura na uštrb bezbjednosti Rusije.

Peking i Moskva su takođe naglasili značaj "dijaloga" o rješenju tog rata. Rusija kaže da je spremna za pregovore jedino ako joj Ukrajina preda pet regiona koje je Rusija zauzela.

Poslije razgovara Putin i Si su potpisali zajedničko saopštenje o produbljavanju "globalnog strateškog partnerstva" Kine i Rusije - objavila je zvanična kineska agencija Sinhua.

Putin je jutros doputovao u Peking u dvodnevnu posjetu Kini, svoju prvu posjetu nekoj državi otkad je reizabran za predsjednika u martu, i drugu posjetu Kini za nešto više od šest mjeseci.

Si i Putin su danas istakli da je osovina Peking-Moskva faktor "stabilnosti" i "mira" u svijetu.

Odnos Kina-Rusija "nije samo u fundamentalnom interesu dvije zemlje i dva naroda, već je i u interesu mira" - ocijenio je Si.

Kina je spremna da s Rusijom "podrži jednakost i pravdu u svijetu" - rekao je Si i ukazao da odnose Kine i Rusije, postignute uz teškoće, treba dalje njegovati i hraniti".

Putin je rekao da su ti odnosi "faktor stabilnosti na međunarodnoj sceni", da "nijesu oportunistički i nijesu upereni ni protiv koga".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније