Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.B.

28. 09. 2024. 10:33 >> 10:35

CDT

"Skupština i Vlada i dalje imaju namjeru da skrivaju informacije"

Crna Gora dočekuje još jedan 28. septembar, Međunarodni dan prava javnosti da zna, ignorišući pravo građana na informacije, bez valjanog zakona, ali i poštovanja međunarodnih standarda, saopštila je zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milena Gvozdenović.

Kako je kazala, Skupština i Vlada i dalje imaju namjeru da skrivaju informacije i ne žele da država dobije adekvatan Zakon o slobodnom pristupu informacijama. To, kako navodi, potvrđuje činjenica da izmjene tog zakona ne dolaze na dnevni red već duže vrijeme, "dok skoro više od decenije svjedočimo brojim propustima i neradu u ovoj oblasti".

"I dok Vlada i parlament uporno ignorišu ovaj sada sve veći problem, građani/ke, nevladine organizacije i mediji ostaju u mraku, a to da li će javnost dobiti neku bitnu informaciju iz vlasti zavisi od volje pojedinaca. Isto tako, institucije i dalje mogu od očiju javnosti nesmetano sakriti svaku informaciju koju žele", navodi Gvozdenović.

Ukazuje da su se u prethodne četiri godine promijenile tri vlade i da je svaka "imala šansu da ispravi propuste i nerad prethodnika u ovoj oblasti, ali je svaka od njih ovu šansu propustila".

Svaka nova Vlada deklarativno se zalagala za unapređenje prava na slobodan pristup informacijama, ali u stvarnosti do tog unapređenja nije došlo, poručuje ona.

"Umjesto unapređenja, organi vlasti nastavljaju da se ponašaju kao da nisu odgovorni nikome i proizvoljno objavljuju čak i one informacije koje zakoni propisuju da moraju biti javne. Iz svega navedenog jasno je da se stanje u oblasti slobodnog pristupa informacijama u Crnoj Gori pogoršava, jer je stadijum stagniranja već odavno za nama", ocijenila je Gvozdenović.

Rekla je da CDT poziva Vladu i parlament da hitno pokrenu izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama "sa mrtve tačke" i prekinu "pogubnu praksu" skrivanja informacija od javnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније