Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

23. 05. 2024. 20:47 >> 20:50
Čitaj mi:

Ivanović - Kasis

Švajcarska podržava reforme i spoljnu politiku Crne Gore

Odnosi Crne Gore i Švajcarske veoma su dobri i prijateljski i zasnovani na zajedničkim demokratskim i evropskim vrijednostima, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović, koji se sastao danas sa šefom diplomatije Švajcarske Injaciom Kasisom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Ovo je prva posjeta nekog švajcarskog zvaničnika od obnove nezavisnosti Crne Gore i posebno je značajna za dalji razvoj bilateralnih odnosa i jačanje političkog dijaloga, poručeno je sa sastanka.

Kako je saopšteno iz MVP Ivanović je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da bude domaćin prve posjete ministra vanjskih poslova Švajcarske Crnoj Gori, istakavši da je današnji susret potvrda obostrane posvećenosti daljem razvoju bilateralne saradnje i međudržavnih odnosa.

„Veoma cijenimo podršku Švajcarske našem razvojnom putu. Reforme koje sprovodimo u okviru evropske agende doprinose sveukupnom napretku crnogorskog društva, a Švajcarska, u duhu naših partnerskih odnosa, podržava ostvarenje reformskih i vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore“, kazao je ministar Ivanović.

Šef crnogorske dipomatije se osvrnuo i na značaj ekonomske saradnje, imajući u vidu da je Švajcarska među tri najveća strana investitora u Crnoj Gori tokom posljednjih pet godina.

„Želimo da radimo na daljoj promociji Crne Gore kao investicione destinacije i modalitetima bližeg povezivanja biznis zajednica dvije države. Značajnu ulogu, u tom kontekstu, ima Švajcarsko - crnogorska privredna komora, kao i brojna crnogorske dijaspora u u Švajcarskoj“, ocijenio je ministar.

Ministar Kasis je izrazio zadovoljstvo što boravi u prvoj posjeti Crnoj Gori u danima proslave obnove nezavisnosti, a naročito što je u pitanju prva posjeta člana švajcarske Vlade Crnoj Gori.

„Želimo da pošaljemo jasan signal da smo zainteresovani za unaprjeđenje saradnje. Imamo mnogo sličnosti i kao prijateljska zemlja, podržavamo razvojne ciljeve Crne Gore“ kazao je Kasis.

Ocijeno je da je napredak ostvaren u posljednjih nekoliko godina, uprkos brojnim izazovima, izuzetan, posebno u ekonomskoj sferi, te pozdravio važnu ulogu Crne Gore u kontekstu očuvanja i jačanja stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
“Sagovornici su se osvrnuli i na regionalna i globalna dešavanja, te posebno naglasili važnost saradnje i zajedničkog doprinosa afirmaciji mirovnih inicijativa u cilju trajnog rješavanja aktuelnih konflikata”, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније