Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

07. 06. 2024. 15:55 >> 15:56

Ivanović-Rejnders

Reforme doprinose uspjehu EU puta

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas sa kandidatom za generalnog sekretara Savjeta Evrope Didierom Rejndersom, evropskim komesarom za pravdu.

"Ministar Ivanović je ukazao na važnu ulogu Savjeta Evrope u afirmacijii vrijednosti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava, naročito u kontekstu sprovođenja sveobuhvatnih razvojnih reformi, koje doprinose približavanju Crne Gore punopravnom članstvu u EU", navedeno je u saopštenju. 

Kazao je da su mišljenja i preporuke Venecijanske komisije bile od velikog značaja u donošenju zakona potrebnih za dobijanje pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

"S tim u vezi, sagovornika je informisao da je Skupština Crne Gore već usvojila sedam IBAR zakona, a da se rasprava o preostalih pet privodi kraju, čime Crna Gora potvrđuje svoju posvećenost reformskom procesu i evropskoj integraciji, kao glavnom vanjskopolitičkom cilju 44. Vlade Crne Gore. Govoreći o svojoj kandidaturi za generalnog sekretara Savjeta Evrope, Rejnders je izrazio spremnost da svoje dosadašnje iskustvo stavi u službu ove međunarodne organizacije, radeći na jačanju njene uloge i uticaja kroz veću međunarodnu vidljivost i osiguravanje što svrsishodnijih odgovora njenih instrumenata na izazovne geopolitičke prilike današnjice. Tokom sastanka je bilo riječi i o situaciji u regionu, sa fokusom na značaj zajedničke evropske perpsektive, a sagovornici su ocijenili da proaktivno angažovanje Savjeta Evrope, utemeljeno na vladavini prava, demokratiji i ljudskim pravima, predstavlja važan doprinos očuvanju mira i jedinstva", navedeno je u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније