Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.V. [ Insajder ]

15. 06. 2024. 00:21 >> 00:21

BRISEL

Dogovoren okvir za pregovore Ukrajine i Moldavije sa EU

Stalni predstavnici zemalja Evropske unije dogovorili su u petak pregovarački okvir o pristupanju Ukrajine i Moldavije tom bloku, a prve međuvladine konferencije biće sazvane 25. juna, objavilo je na platvormi X belgijsko predsjedništvo EU.

"Stalni predstavnici postigli su načelni dogovor o okviru za pristupne pregovore između Ukrajine i Moldavije. Belgijsko predsjedništvo će sazvati prvu međuvladinu konferenciju 25. juna“, navodi se u objavi.

Zemlje EU odlučile su 14. decembra da počnu pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom o pristupanju Evropskoj uniji, a mađarski premijer Viktor Orban je na početku glasanja napustio salu, čime je omogućio da odluka bude donijeta jednoglasno.

Evropska komisija je prošle nedjelje saopštila da Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterijume potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU.

Sve države članice EU moraju jednoglasno da se slože da započnu pregovore, a Belgija, koja predsjedava EU po principu rotacije do kraja juna, pravi aranžmane za međuvladine konferencije sa Ukrajinom i Moldavijom koje će se održati 25. juna u Luksemburgu, ukoliko bude jednoglasna podrška.

Podrška svih 27 država EU nije zagarantovana jer Mađarska, koja održava bliske veze sa Rusijom i koja je kritikovala kandidaturu Ukrajine za članstvo, sumnja u procjenu Komisije da je Ukrajina spremna i želi da vidi još neke stavke u pregovaračkim okvirima.

Belgija i EK žele da postignu dogovor u junu, prije nego što Mađarska preuzme šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje 1. jula, jer diplomate EU očekuju da će Budimpešta odložiti cijeli proces do 2025. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније