Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Anđela Jovanović

16. 06. 2024. 10:24 >> 12:04
1
Čitaj mi:

OSVRT

Svjedok sedmice: Marko Lakić

Proteklu sedmicu obilježilo je puštanje na slobodu osumnjičenog u slučaju "Tunel", politički pregovori i sukobi, pretres "Ničije kuće". Sedmicu za nama analizira prosvjetni radnik i sudski vještak informaciono-tehničke struke Marko Lakić.

Ponedeljak, 10. jun
Sedmica je počela u mraku, il' ispravnije rečeno u "tunelu". Ne onom za automobile, nego onom ispod Višeg suda. Ni devet mjeseci nakon nevjerovatnog saznanja o kopanju tunela nemamo nikakvih informacija o izvršiocima i nalogodavcima kopanja ovog čudnog tunela. Nasuprot tome imamo informaciju da čovjek koji je optuživan, potraživan, deportovan, pritvoren, ... je na slobodi iz razloga što je vještačenjem utvrđeno da njegov DNK nije pronađen na licu mjesta. Osim njega i svi ostali osumljičeni su na slobodi. S obzirom na moje dosadašnje iskustvo ne mogu a da ne kažem da za mene ovo nije nikakvo iznenađenje. Zašto? Prvo zbog toga što mi nije jasno kako je uopšte došlo do kopanja tunela ispod zgrade u kojoj se nalazi Viši i Apelacioni sud, odnosno štićeni objekat. Drugo, zato što su se nakon saznanja o izvršenom djelu umjesto profesionalaca za pronalaženje, fiksiranje i izuzimanje tragova, na licu mjesta, našli Premijer, ministri Pravde i Unutrašnjih poslova i ostala lica kojima tu uopšte nije mjesto. Šta je svrha njihovog prisustva bila, pronalaženje tragova, politička promocija, ometanje istrage, ...? Možda nekada pokaže vrijeme ...
Ono za šta ne treba da čekamo da pokaže vrijeme je da kod naših funkcionera ne postoji moralna, etička i profesionalna odgovornost.
Za ovaj slučaj, do danas, devet mjeseci kasnije, niko nije podnio ostavku ili bilo kakvu vrstu odgovornosti, rukovodioci suda, starješine u Upravi policije i MUP-u, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, ...
Propusta je bilo definitivno i to na više adresa.
Još jedna činjenica je i u ovom slučaju potvrđena, da Uprava policije nema kapaciteta da na kvalitetan način odradi prikupljanje dokaza i informacija nakon izvršenog krivičnog djela, a samim tim je upitna i svrha vještačenja nakon nekvalitetno urađenih prvih koraka. Da li je u pitanju neznanje službenika policije ili nemanje hrabrosti da se suprotstave političkim starješinama organa i odrade posao profesionalno do kraja manje je bitno, činjenica je da posao nije odrađen kako treba.
Strahujem da ovo može biti samo jedan u nizu slučajeva u kojima će osumljičeni biti oslobođeni usled nedostatka kvalitetnih dokaza, a kojima će građani plaćati oštetu, dok niko neće snositi odgovornost za loše odrađen posao. Vjerovatno idemo po onoj staroj, nisu ni drugi ranije odgovarali, pa neću ni ja. Moramo nekada prekinuti sa tom praksom i pozvati na odgovornost one koji kvalitetno ne rade svoj posao.
Ponedeljak je na žalost obilježilo i novo nasilje u krugu jedne osnovne škole u Podgorici. Postavlja se pitanje da li su nama djeca bezbjedna u školama i da li ćemo konačno nešto ozbiljno preduzeti po ovom pitanju, prije nego što roditelji žrtava počnu pravdu da uzimaju u svoje ruke. Takođe i loši rezultati eksternih i maturskih testiranja. I u ovim slučajevima se možemo zapitati da li ima etičke, moralne ili profesionalne odgovornosti direktora škola.

Utorak, 11. jun
Utorak su obilježili politički pregovori i sukobi, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Sukob na relaciji Premijer i ministar Pravde, pregovori u Glavnom gradu između odbornika Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu, kao i početak pregovora za formiranje lokalne vlasti u Budvi i Andrijevici. Mišljenja sam da bi svi ovi pregovori mnogo lakše išli i bili produktivniji i plodonosniji, kada bi sve strane u prvi plan stavile interes građana, države, grada/opštine, a tek u drugi plan svoju poziciju. Prethodni period nas je naučio da je većini učesnika u ovakvim pregovorima lični interes znatno ispred opšteg.

Srijeda, 12. jun
Srijeda je počela sa pretresom "Ničije kuće". Biće veoma interesantno pratiti rasplet događaja u ovom slučaju s obzirom na ranija saopštenja gospodina Duška Kneževića, bivšeg Predsjednika gospodina Đukanovića i saopštenja koje je nedavno dao Glavni specijalni tužilac. U srijedu je počelo suđenje nekadašnjoj predsjednici Vrhovnog suda, gospođi Vesni Medenici. Ovo je treći postupak protiv gospođe Medenice. Činjenica je da su neki postupci o kojima se ranije moglo samo čuti u neformalnim razgovorima, ušli u institucionalne okvire.
Sa druge strane, vijest koja nije dovoljno propraćena je ta da će kompanija Rajaner ove zime letjeti prema samo jednoj destinaciji iz Podgorice. U poslednje vrijeme sve više naših građana se odlučuju da putuju iz Tirane umjesto iz Podgorice i Tivta. Razlog za ovakvu odluku je mnogo bolja povezanost aerodroma u Tirani sa raznim destinacijama i pristupačnije cijene avio karata. S obzirom na to da smo mi država kojoj je jedna od najbitnijih privrednih grana turizam, moramo puno uraditi na avio povezanosti. Trenutno stanje kako u Aerodromima Crne Gore, tako i u nacionalnoj avio komapniji bih ocijenio kao veoma loše i nešto na čemu se puno može poraditi. Nepristupačnost bi bila riječ koja bi najbolje opisala ove dvije kompanije.

Četvrtak, 13. jun
Nastavak pretresa "Ničije kuće", takođe nastavak cijele situacije oko razrješenja Ministra pravde, gospodina Milovića, kao i pregovori na nivou Glavnog grada. Da u politici sporazumi ne važe i da se riječ ne drži pokazuje situacija u Beranama. Takođe još jedan dokaz da interes građana nije na prvom mjestu svima.

Petak, 14. jun
I dalje neuspješni pregovori u Glavnom gradu između Pokreta Evropa sad i Pokreta za Podgoricu. Rekao bih da je cijela sedmica protekla u nadgornjavanju, a ne dogovaranju.
Kako je zvanično saopšteno u Crnoj Gori su registrovane 53 političke partije. Imamo najavu da će u narednom periodu biti formirano još nekoliko. Dolazimo do zaključka da će u narednom periodu politička ponuda biti mnogobrojnija i raznovrsnija. Takođe je za očekivati da ćemo imati sve manje partija koje će imati veći broj podrške građana, a mnogo partija koje će u narednom periodu ući u parlament i imati koalicioni potencijal. Samim tim ucjenjivački potencijal malih partija će rasti, a politička moć velikih partija slabiti. Naravno ukoliko velike partije budu i postojale, jer imamo najavu podjela određenog broja postojećih partija.
Kada su finansije u pitanju, u Bečićima je počeo Regionalni samit guvernera i ministara finansija na temu glavnih izazova poreskih uprava. I pored toga što je naglašeno da su ljudski resursi i digitalizacija glavni izazovi, kao i to da, po izjavi Ministra finansija, Crnogorska ekonomija bilježi izuzetno snažan rast, u Crnoj Gori sivo tržište iz dana u dan raste. Preko društvenih mreža i kurirskih službi se na dnevnom nivou prometuje na stotine hiljada eura robe za koju nije plaćen ni porez ni carina, dok Ministarstvo finansija ništa ne radi po tom pitanju.

Subota, 15. jun
Da li će doći do rekonstrukcije Vlade do kraja juna? Ko će biti konstituenti? Hoće li se poštovati Sporazum iz oktobra ili će neki novi subjekti činiti novu Vladu? Ukoliko pogledamo kako idu pregovori i dogovori u Podgorici, Budvi i Beranama, neće biti iznenađenje ukoliko do dogovara o rekonstrukciji ne dođe. Iz PES-a najavljuju rekonstrukciju odmah nakon dobijanja IBAR-a, dok je u Novoj srpskoj demokratiji najavljuju za kraj juna. Sa druge strane Demokrate i DNP imaju određene uslove, pa ostaje da se vidi da li će i koliko ko biti dosledan onome što je rekao. Možda ipak lični interesi preovladaju, a zaborave se uslovi i javno izrečena obećanja, što neće biti prvi put kada su političari u pitanju. Previše je sladak "hleb" vlasti da bi zbog nekih uslova išli na prijevremene parlamentarne izbore i rizikovali da se nađu u opoziciji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније